Pretraga

Zaraženi biskup dijelio krizmu: Nadbiskup otkrio hoće li se nastaviti s dijeljenjem tog sakramenata

A- A+

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić obratio se vjernicima nakon što je nekoliko svećenika i biskupa, među kojima je i on sam, završio u samoizolaciji. Kod njegova prethodnika, nadbiskupa Srkaića, potvrđena je zaraza koronavirusom, a problem je što je Srakić za vikend dijelio krizmu. Međutim, biskup najavljuje da će se u drugim župama, osim jedne, krizma dijeliti i dalje.

kriz crno bijeli

Adrian Dascal |Unsplash

– Iako je vodstvo i brojem velika zajednica Provincijalnoga samostana Milosrdnih sestara Sv. Križa nastojala primjenjivati upute za prevenciju od zaraze Covid-19, ipak je zaraza korona virusom zahvatila više časnih sestara te samostanske zajednice, a uz to i dva slučaja u Nadbiskupskom domu i jedan slučaj svećenika, nastanjena u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, istaknuo je u svom priopćenju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Na području njegove nadbiskupije, naime, potvrđen je velik broj zaraženih COVID-om 19, a među njima se našao i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, koji je u petak dijelio krizmu.

– Razumijemo da su navedeni slučajevi zaraze u srcima vjernika i građana izazvali i osjećaj nemira i zabrinutosti. Za sve molimo Svemogućeg i dobrog nebeskog Oca da ih očuva od zaraze te da im vrati mir srca koji se rađa po povjerenju u njega i njegovu ljubav, kaže nadbiskip Hrnić.

Srakić dijelio krizmu: Nije znao za simptome

Otkrio je i kako je njegov prethodnik, nadbiskup Marin Srakić.

Izdvojeni članak
mladić se moli u crkvi

Prepala ih informatika: Biskupi se pobunili jer škole učenicima nude mogućnost ispisa s vjeronauka

– On nema nikakvih simptoma koji bi upućivali na zarazu. Osjeća se dobro. Hospitaliziran je preventivno radi svoje životne dobi kako bi bio pod liječničkom kontrolom. Nadbiskup je u petak na Svetkovinu Srca Isusova bio na sv. misi u Samostanskoj crkvi Srca Isusova. Budući da do ponedjeljka navečer nitko nije imao nikakvih simptoma, niti je itko znao za zarazu, nadbiskup je slavio sakrament potvrde u subotu i nedjelju. Ta činjenica izaziva strah kod dijela roditelja i krizmanika te smo zahvalni Zavodu za javno zdravstvo koji razmatra poduzimanje potrebnih koraka kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraze i vratio mir svim srcima, istaknuo je Hrnić.

Naveo je i tko je još u izolaciji.

– Pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić je u subotu predvodio u samostanskoj crkvi sv. misu s doživotnim zavjetima jedne mlade sestre. Zbog toga i zbog našeg zajedničkog života i kontakta s nadbiskupom Marinom, pomoćni biskup je od prekjučer, a od sinoć smo u samoizolaciji i kancelar i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata te i ja zajedno s njima. U samoizolaciji su i svi ostali svećenici, bogoslovi i časne sestre koji su bili u kontaktu s nekim od zaraženih osoba, rekao je Hrnić.

U Župi Dobroga Pastira neće biti krizme, u svim ostalim hoće

Zbog novonastalih okolnosti, u jednoj su župi ponovno odgodili krizmu.

– Za razumijevanje molimo sve krizmanike, roditelje i kumove te sve svećenike što smo na temelju zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo morali donijeti odluku o ponovnoj odgodi krizme u Župi Dobroga Pastira u Đakovu. U ostalim župama u Nadbiskupiji sakrament potvrde će prema najavljenom rasporedu podijeliti delegati koji nisu imali nikakvoga kontakta sa zaraženim osobama, kaže Hrnić.

Dodao je kako su svi za  sada svi dobro: i oni za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivni, a i oni koji su zbog kontakta s njima u samoizolaciji.

– Čini se da je virus mutirao, te se pokazuje oslabljenim. Kod oboljelih gotovo da i nema nikakvih simptoma bolesti, što smanjuje i rizik od teškog zdravstvenog stanja te od smrtne opasnosti. Čini se da je i vrijeme njegove inkubacije kraće te se nadamo da neće biti novih slučajeva zaraze, kaže.

‘Budite odgovorni i molite’

Zahvalio je županijskom Zavodu za javno zdravstvo, epidemiolozima iz Đakova i Osijeka, Gradskom i Županijskom stožeru civilne zaštite, ravnatelju i osoblju Kliničke bolnice Osijek za svu njihovu stručnu brigu, pomoć i susretljivost. Također, zahvalio je i svim zaposlenicima u njegovim ustanovama koji požrtvovno obavljaju svoju službu.

– Svima preporučujemo u molitvu sve oboljele i kod nas, i dalje po Hrvatskoj, i u svijetu. Na osobit način sve vas pozivamo da doista budemo odgovorni i oprezni te da nam se pridružite u molitvi za što skoriji potpuni prestanak pandemije, zaključio je nadbiskup.