Pretraga

Prepala ih informatika: Biskupi se pobunili jer škole učenicima nude mogućnost ispisa s vjeronauka

A- A+

Hrvatska biskupska konferencija upozorila je na moguće probleme zbog uvođenja izborne informatike u razrednu nastavu. Gospodu biskupe je, naime, zasmetalo što škole učenicima daju da izaberu koje će izborne predmete slušati iduće godine pa postoji, eto, mogućnost da netko, željan znanja programiranja, zbog Informatike odluči ispisati se s vjeronauka.

Unsplash

– Upućeni na činjenicu da se, povodom uvođenja informatike kao izbornoga predmeta u razrednoj nastavi, iznova u školama dijele upitnici kojima se sugerira ispis učenika iz katoličkoga vjeronauka kao školskog predmeta, biskupi pozivaju na poštivanje međunarodnih, ali i hrvatskih zakonodavnih akata, kojima je točno određen status katoličkoga vjeronauka kao predmeta, stoji u priopćenju Hrvatske biskupske konferencije.

Svjesni su potrebe informatičkoga obrazovanja, ali…

Izdvojeni članak

U novom videu ministrica se obrecnula na kritičare: Hvali se da uvodi izbornu informatiku u 1. razred

Podsjetimo, informatika će od iduće školske godine biti izborni predmet i za učenike nižih razreda osnovnih škola pa su se biskupi pobojali da bi koji učenik zbog nje mogao ispisati vjeronauk.

– Svjesni potrebe informatičkoga obrazovanja učenika u osnovnim i srednjim školama te u želji da učenici prime vrijedne naglaske za cjeloviti odgojno-obrazovni proces, biskupi se nadaju da će ravnatelji poštovati izbor i želju roditelja učenika koji upisuju vjeronauk te se pobrinuti za njegovo kvalitetno i transparentno ostvarenje, obznanio je Tiskovni ured HBK.

Biskupe, dakle, navodno ne smeta samo uvođenje vjeronauka već činjenica što se učenicima daje izbor da izaberu koje će predmete izabrati pa, eto, postoji mogućnost da netko zbog informatike ne izabere vjeronauk.

– Roditelje, pak, biskupi podržavaju u njihovim nastojanjima i izboru katoličkoga vjeronauka koji se, nakon što se izabere, ostvaruje pod istim uvjetima pod kojima se izvodi svaki drugi predmet, napose s obzirom na položaj vjeronauka unutar rasporeda sati, javlja Tiskovni ured.

Biskupi su pohvalili rad vjeroučitelja za vrijeme online nastave te im izrazili zahvalnost jer svojim nesebičnim evangelizacijskim radom pridonose rastu vjere učenika u osnovnim i srednjim školama.

– Crkva računa na snagu vjeroučitelja, zaključili su.

Bandić također upozoravao na ‘opasnosti Informatike’

Teoriju da informatika prijeti vjeronauku, podsjetimo, imao i zagrebački gradonačelnik koji je prije dvije godine optužio aktualnu ministricu da uvođenjem Informatike želi izbaciti vjeronauk iz škola.

– Po kojem je zakonu uvedena informatika? Nema uporišta u zakonu. Osim ako nam je namjera da istjeramo vjeronauk, a uvedemo informatiku. Ali ima mjesta za vjeronauk kao izborni predmet, rekao je Milan Bandić 2018., nakon što je informatika uvedena kao obvezni predmet u petim razredima.

Vjeronauk jači i od Ustava?

Izdvojeni članak

Je li vjeronauk izborni predmet? Jednom kad ga ispišete, nije ga lako opet upisati

Pitanje vjeronauka, za razliku od ostalih školskih predmeta, nije u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, već je definirano međunarodnim ugovorom između Hrvatske i Svete Stolice (Sveta Stolica je međunarodno pravni subjekt koji predstavlja papinsku vlast nad Katoličkom crkvom).

U ugovoru koji je, pravno gledano, čak iznad ustava stoji kako se Republika Hrvatska obvezuje osigurati izvođenje vjeronauka “kao obveznoga predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta”.

Kako nam je Crkva pojasnila status vjeronauka, pročitajte u našem članku iz rujna.

Prepala ih informatika: Biskupi se pobunili jer škole učenicima nude mogućnost ispisa s vjeronauka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap