Pretraga

Zašto je #FreeBritney važan? Pojašnjavamo bizarnu pozadinu pokreta koji je potopio društvene mreže

A- A+

Britney Spears zvijezda je kao nijedna druga. Od 2008., otkad je imala dosta javni živčani slom, njen život de facto uopće nije u njenim rukama. Tada je zbog nemogućnosti odlučivanja za sebe nad njom postavljeno privremeno skrbništvo (eng. conservatorship). Za skrbnika, odnosno osobu koja umjesto pop pjevačice donosi veliku većinu odluka, postavljen je njezin otac Jamie Spears. Dvanaest godina nakon, Britney još uvijek ne može odlučivati o svom životu.

Foto: Youtube screenshot; Alan Carr: Chatty Man

Iako je ‘teška’ otprilike 59 milijuna američkih dolara, Britney Spears s tim novcem ne može gotovo pa ništa. I ne samo s novcem, već općenito s vlastitim životom. Zbog mentalnog sloma koji je doživjela prije 12 godina, njen otac Jamie nad pop pjevačicom dobio je svojevrsno skrbništvo i ekskluzivno pravo da umjesto nje donosi važne životne odluke, pa čak i da joj dodjeljuje džeparac.

Ne smije sama odlučiti da će imati djecu

Koliko je zapravo bizarna situacija u kojoj se još uvijek nalazi 38-godišnja pop zvijezda Britney Spears najbolje opisuje sljedeća činjenica – da to poželi, pjevačica sama ne može odlučiti da će imati djecu i roditi, već joj to prethodno mora odobriti sud. Mediji već godinama pišu o tome kako Britney, unatoč silnom bogatstvu, koncertima, albumima, ima, za pojmove celebrityja, dosta tanak džeparac koji joj također odobrava otac. Oko 1.000 dolara tjedno tako ne troši na dizajnersku odjeću kao većina svojih kolega, već je jako često viđaju u marketima poput Walmarta gdje osim hrane kupuje i odjeću.

Osim toga, odlučivanje o prodaji i kupnji nekretnina u ime i s novcem Britney Spears, dogovaranju intervjua i koncerata te drugih poslovnih suradnji, donosi njezin otac i odvjetnici, odnosno osoba koja je u tom trenutku postavljena za njenog pravnog skrbnika.

Posljedica je to odluke o skrbništvu (eng. conservatorship) koja je nastupila prije 12 godina, no traje još i danas. Prošle je godine pjevačica od suda zatražila više slobode i skidanje, barem djelomično, pravnih okova koji su na nju postavljeni. Međutim, to nije prošlo, a do danas se dogodilo nekoliko bizarnih stvari zbog kojih fanovi na društvenim mrežama traže oslobođenje megapopularne princeze popa.

Prošle godine ponovno završila na psihijatriji

Osim Jamiea Spearsa, kao su-srkbnik (eng. co-conservator) postavljen je njegov odvjetnik Andrew Wallet. U ožujku prošle godine, kako piše Cosmopolitan, on je dao svojevrsnu ‘ostavku’ na to mjesto.

– Štićenici (op. a. Britneyy) će se nanijeti znatna, nenadoknadiva šteta i neposredna opasnost nad njenim posjedom, ako se ne odobri zatraženo skidanje odluke o skrbništvu, rekao je Wallet.

U travnju prošle godine u javnost je dospjela informacija kako je Britney, uslijed psihičkih problema, primljena u psihijatrijsku ustanovu. Nedugo nakon što je završila u psihijatrijskoj ustanovi, podcast Britney’s Gram, piše Cosmpolitan, dobio je glasovnu poruku. Poruka je došla od pravnika koji je radio za odvjetnika u slučaju skrbništva nad Britney Spears.

– Bok. Ne mogu otkriti tko sam. Čuo sam zadnju epizodu i mogu vam potvrditi da ste na dobrom tragu. Bio sam pravnik za odvjetnika koji je radio u slučaju skrbništva nad Britney. Ne surađujem više s njima. To što se događa je u najmanju ruku jezivo, rekao je anonimni pravnik.

Prema njegovim navodima Britney je prošle godine od polovine siječnja u mentalnoj ustanovi, a sve zbog toga što je odbila uzimati prepisane lijekove.

– Ne postoji krajnji datum boravka u psihijatrijskoj ustanovi. Ona nije željela ići. Prema onome što znam, to nije bila njena odluka. Uopće, stoji u glasovnoj poruci anonimnog pravnika.

Kada je ova poruka dospjela u javnost, #FreeBritney pokret dobio je značajan momentum. U travnju prošle godine tako je održan i prosvjed ispred West Hollywood City Halla, a Britney je nakon par dana izašla iz ustanove.

Odvjetnik kojeg je Jamie Spears angažirao za kontrolu štete navodno uzrokovane pokretom #FreeBritney negira da je pjevačica ikada i na što bila prisiljena ili manipulirana, prenio je u rujnu prošle godine Los Angeles Times.

– Ona je uvijek uključena u svaku kerijernu i poslovnu odluku. Točka, rekao je odjvetnik Stanton Stein.

I sama je pjevačica na svojim društvenim mrežama istaknula kako ona ima kontrolu nad svojim životom.

– Premda možda ne znate to o meni, ali ja sam snažna i ustrajna u onome što želim, napisala je Britney na Instagramu u travnju prošle godine.

Osim toga, u nekoliko je Instagram objava pjevačica sama istaknula kako su glasine izmakle kontroli te kako one samo štete njoj i njenom timu te obitelji.

Bilo je nade da će se skrbništvo ukinuti, ali…

Kako je velik dio života Britney Spears pod kontrolom njenih skrbnika, fanovi stalno pokušavaju pronaći subliminalne poruke iz kojih iščitavaju da je ona u opasnosti te da traži pomoć. Traže te znakove u njenim plesnim pokretima pa čak i odjeći koju nosi.

#FreeBritney pokret postao je popularan djelomično i zbog podrške koju je dobio od poznatih Instagram profila poput Saint Hoaxa i Diet Prade.

Što se tiče odluke o skrbništvu, ročište na kojem se o tome trebalo raspravljati ove godine bilo je zakazano za 22. srpnja ove godine. Prema napisima u medijima, mnogi su se nadali da bi sud mogao odlučiti kako Britney može odlučivati o vlastitom životu te kako skrbništvo njenog oca nad njom, odnosno bilo kog drugog, više nije potrebno.

Suđenje se trebalo održati online, putem privatne videokonferencije preko Zooma. Fanovi su navodno došli do tog linka i konstantno pokušavali ući pa je ročište odgođeno. Trenutno postoji peticija koja traži od Kongresa da intervenira u ime pop pjevačice, koju možete vidjeti na ovom linku.

Odgodom ročišta skrbništvo nad pop pjevačicom produljeno je do danas, 22. kolovoza ili do kraja pandemije koronavirusa.