Pretraga

Zašto su današnji razgovori za posao toliko iscrpljujući

A- A+

Traženje posla je danas postalo iznimno naporno iskustvo. Od slanja bezbrojnih molbi do nekoliko razgovora za posao za samo jedno radno mjesto, oni koji danas traže posao trebaju se oboružati s mnogo živaca i energije, a prije svega želje. Zašto je za dobivanje posla potrebno obaviti i do nekoliko iscrpljujućih razgovora za posao objasnili su neki od stručnjaka za zapošljavanje kandidata.

Zapošljavanje krivog kandidata kompanije može koštati jako puno novaca, stoga je postalo uobičajeno da oni koji traže posao prolaze kroz proces od čak nekoliko faza.Iako je današnjim kandidatima moderan način selekcije iznimno naporan i iritantan, stručnjaci kažu da na ovakvom tržištu to jednostavno mora biti nezaobilazna praksa. Konkurencija je velika, pogotovo kod profesija koje su uobičajene na tržištu i za koje se ne traže neke posebne vještine, piše Business Insider.

Izdvojeni članak

Zanimljiva ideja: Reklamiraju se u izlogu kako bi pronašli posao

Testove osobnosti i inteligencije, razgovori u nekoliko serija

-Sve više kompanija koriste testove inteligencije i sposobnosti kako bi selektirali kandidate, a u tom procesu potreno je proći nekoliko razgovora, rekla je Vinda Rao, menadžerica u Bullhornu. Inicijalni intervju obično se odrađuje preko telefona, a nakon toga slijedi još nekoliko faza. Nakon što su prošli prvu fazu, mnoge kompanije kandidate stavljaju pred spomenute testova osobnosti i inteligencije. Nakon toga slijedi sastanak s stručnjacima iz odjela ljudskih resursa, a nakon toga s menadžerima. Nerijetko je obavljanje probnog roka, i razgovori s cijelim timovima, koji također imaju pravo sudjelovati u odluci tko će biti zaposlen. Neke kompanije idu toliko daleko da od vas traže pisanje serije eseja.

Iako su metode odabira često vrlo žestoke, kaže se da kompanija vrijedi onoliko koliko vrijede njihovi zaposlenici, stoga nije čudno što ćete možda proći kroz devet krugova pakla ne bi li dobili posao za koji ste se prijavili. Intervjuiranje kandidata u kratkim fazama omogućava kompaniji da odmah na početku determiniraju ako netko nije zadovoljavajuć kandidat.

Izdvojeni članak

Dobna diskriminacija: Ne mogu dobiti posao jer nemaju radnog iskustva! A gdje da ga steknu?

Neki kandidati prolaze i do 12 razgovore za samo jedno radno mjesto

Zašto je potrebno toliko razgovora? Prvi intervju preko telefona služi kako bi se selektirali kandidati bez trošenja novaca i vremena. Ostali razgovori služe kako poslodavci bili sigurni da kandidat ima potrebne vještine za određeni posao, da razumije kulturu tvrtke, i kako bi se vidjelo hoće li dobro surađivati s ostalim zaposlenicima tvrtke.

Terry Pile, glavna konzultantica u Career Advisors i sama je prošla dvanaest razgovora kako bi dobila posao, pa jako dobro razumijem kakav pritisak to predstavlja kandidatima. Kako kaže Pile, to je jednim dijelom test izdržljivosti, koji pritom pokazuje je li netko dobar izbor za određeno radno mjesto.Iako će mnogi pomisliti kako nema smisla da prolaze kroz sve to, a šanse da dobiju posao su minorne, ipak nemojte još bacati ručnik. Najlakše je odustati, a iako su šanse male, možete i uspjeti. Ako ne uspijete, stekli ste odlično iskustvo, koje će vam kad tad dobro doći.