Pretraga

Zbog fotografije na Facebooku joj prijete smrću

A- A+

Mlada Dana Bakdounis je svoju fotografiju bez marame na glavi objavila u Facebook grupi ‘Ustanak žena u arapskom svijetu’, koju su nakon četiri dana administratori uklonili. Ova 21-godišnja Sirijka dobila je veliki broj poruka podrške, ali i prijetnje smrću. Usprkos tome, ona želi objaviti još jednu fotografiju bez vela.

Dana Bakdounis je 21-godišnja Sirijka koja je u Facebook grupi ‘Ustanak žena u arapskom svijetu‘ objavila fotografiju na kojoj se nalazi bez marame na glavi te u ruci drži putovnicu i rukom napisanu poruku, prenosi Daily Star.


Izdvojeni članak

Nakon prijetnje smrću napisao knjigu o zlostavljanju u školi

Uklanjanje fotografije i zabrana ulaska u grupu

– Podržavam ustanak žena u arapskom svijetu jer 20 godina ne osjećam vjetar u kosi i na tijelu, napisala je Dana uz fotografju koja je u kratko vrijeme prikupila preko 1 600 lajkova, 600 dijeljenja te preko 250 komentara.

Četiri dana nakon objave sporne fotografije, administratori Facebooka su je uklonili te na nekoliko dana zabranili ulaz u grupu čak i njenim administratorima. Uklanjanje fotografije je izazvalo bijes članova grupe i veliku pozornost medija. Kako bi opravdali svoj postupak, iz Facebooka su objasnili kako su se odlučili na taj potez jer je 21-godišnja djevojka držala osobnu identifikaciju, prenosi Daily Star.

‘Mogu se boriti protiv nepravde i moći’

– Marama mi jednostavno nije pristajala, ali morala sam je nositi zbog obitelji i društva. Nisam razumjela zašto je moja kosa pokrivena. Htjela sam osjetiti ljepotu svijeta. Htjela sam osjetiti sunce i vjetar, izjavila je Dana za BBC.

Od trenutka kad je objavila svoju fotografiju, djevojka je primila brojne poruke podrške, ali isto tako i prijetnje. Na Facebooku su objavljene nove fotografije žena bez vela, a Danina majka, koja nepodržava kćer u njenom postupku, također je primila prijetnje smrću.

– Želim napraviti još jednu fotografiju, ali iz Sirije, samo da pokažem da se mogu boriti protiv nepravde i moći. Svojim aparatom mogu pomoći ljudima i podržati sirijsku oslobodilačku vojsku, istaknula je djevojka za BBC. Nadodala je kako nije preplašena i kako želi napraviti još jednu forografiju sličnu ovoj.