Pretraga

Zbog pametnih telefona srednjoškolci pate od manjka sna

A- A+

 

Najnovija studija je pokazala da su tinejdžeri zabrinuti za svoje zdravlje i uspjeh u školi, sa obzirom na to koliko malo spavaju. Znanstvenici tvrde da razlozi ovoga trenda između ostalog leže u neodgovornom korištenju računala i pametnih telefona.

School Health Education Unit je objavila rezultate istraživanja koji pokazuju da američki tinejdžeri smatraju da premalo spavaju. Podaci pokazuju da sa odrastanjem mladi sve manje vremena provode u krevetu i sve više se brinu zbog toga.

Pametni telefoni kvare san

Više od četvrtine 15-godišnjakinja i 20-ak posto njihovih vršnjaka ima probleme sa spavanjem. Iako su mladi ljudi spremni optužiti školske obaveze za svoj problem, ostaje činjenica da je često stvar u iracionalnom trošenju vremena.

Čak i istraživanje pokazuje da su na pitanje kako troše vrijeme, srednjoškolci odgovorili kako više vremena provode uz televizor i kompjuter nego uz zadaću i rješavanje ostalih obaveza vezanih uz školu.

– Okruženje elektroničkih uređaja, kao što su pametni telefoni, koje tinejdžeri stavljaju pod jastuk, također može biti jedan od razloga slabijeg sna, tvrdi Mike Griffiths, predsjednik ureda koji je proveo istraživanje.

Fizički se ne troše dovoljno

Uz to je naglasio kako je broj tinejdžera koji se bavi fizičkom aktivnošću u opadanju. Stalnim sjedenjem pred televizorom i kompjuterom se iscrpljuju mentalno, ali ne i fizički, te to vodi do mnogih problema sa kvalitetnim snom i pravilnim ciklusom spavanja.

Krivicu istraživači vide i u roditeljima. Popustljivost vodi situacijama u kojima njihova djeca dobiju uputu da idu u krevet i odmore se, no oni ubrzo opet sjedaju za kompjuter i ostaju budni duboko u noć.

Naravno da se manjak sna u konačnici odražava na rezultate u školi. Moglo bi se reći da je spavanje ključ uspjeha mladih ljudi. Razvijanje odgovornosti prema samom sebi i poštivanje svojeg tijela su veliko ulaganje u budućnost.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap