Pretraga

Istraživanje pokazalo: Kasni odlazak u ‘krpe’ neće vas ubiti, osim ako ne pijete i pušite

A- A+

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Helsinkiju željela je dublje otkriti povezanost između kasnog odlaska na spavanje i smrti. Njihovo istraživanje trajalo je više od 37 godina te je otkrilo da glavni krivac nije odlazak u ‘krpe’ kasno, već činjenica da ‘noćne ptice’ više piju alkohola i puše.

foto: Unsplash

Svi znaju da je san vrlo važan za zdravlje čovjeka. Prethodna istraživanja sugeriraju da oni koji idu kasno spavati imaju blago povećani rizik od smrti. No, nova skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Helsinkiju željela je saznati zašto je to tako pa su proveli istraživanje koje dodatno objašnjava štetu koje donosi manjak sna.

Istraživanje je trajalo 37 godina

Naime, znanstvenici su prikupili podatke o gotovo 23.000 blizanaca tijekom više od 37 godina u Finskoj, procjenjujući pritom utjecaj kronotipa pojedinca na njihovo zdravlje, odnosno prirodne sklonosti tijela prema određenom vremenu spavanja. Svi sudionici imali su 24 godine na početku istraživanja koje je trajalo od 1981. do 2018. godine te su bili podijeljeni u skupine onih koji za sebe tvrde da su jutarnji tipovi, donekle jutarnji tipovi, večernji tipovi i u nekoj mjeri večernji tipovi.

Znanstvenici su im, također, postavili pitanja o obrazovanju, konzumaciji alkohola i cigareta, BMI-ju te trajanju sna. Prvi rezultati pokazali su da se 7.591 sudionik identificirao kao večernji tip u nekoj mjeri, dok njih 2.262 kaže da su izrazito večernji tipovi. S druge strane, njih 6.354 reklo je da su donekle jutarnji tipovi, dok ih 6.769 sa sigurnošću to tvrdi, prenosi CNN.

Izdvojeni članak
Snus

Među učenicima u Hrvatskoj popularan opasan proizvod snus, HZJZ: Može dovesti do trovanja i ovisnosti

‘Noćne ptice’ piju više alkohola

Do kraja istraživanja 2018. godine, preminulo je više od 8.700 sudionika, ali istraživanje nije pronašlo značajnu povezanost između vremena kada netko ide spavati i smrtnosti. Znanstvenici su, stoga, zaključili da rizik od smrtnosti nije toliko povezan s vremenom odlaska na spavanje, već s vjerojatnošću da ‘noćne ptice’ imaju nezdrave navike. Oni, primjerice, više piju i puše od svojih kolega ‘ranoranioca’ i također ne spavaju osam sati.

– Već dugo vremena znamo da oni koji su večernji tipovi više piju alkohola i češće koriste još neke štetne supstance, uključujući duuhan. Također, oni koji su večernji tipovi, najčešće se moraju ustati ranije za posao ili školu, što znači da dobivaju manje sna, a time povećavaju rizik od dobivanja pojedinih bolesti, navodi za CNN specijalist za proučavanje sna, Bhanu Prakash Kolla.

Rezultati istraživanja znanstvenika iz Helsinkija sugeriraju da je mogućnost umiranja bila devet posto veća među ‘noćnim pticama’, pri čemu su pušenje i konzumacija alkohola uvelike pridonijeli njihovoj smrti.