Pretraga

Čini li se i vama da vam koža izgleda bolje ujutro? Evo zašto se to događa!

A- A+

Imati čist ten je vjerojatno nešto što apsolutno svi žele – cure i dečki, mladi i stari, visoki i niski. Bez ikakve diskriminacije, lijep ten je ono ka čemu svi teže. Neki imaju manje problema pri ostvarenju tog cilja, dok se drugi muče uzaludno.

foto: Pexels; Anna Tarazevich

Za imati čist ten, potrebno je voditi zdrav život. Ne smije se pretjerivati sa slatkišima, a poželjno bi bilo izbjegavati i laktozu te gluten. Mora se spavati osam sati dnevno, popiti barem dvije litre vode na dan i redovito vježbati. Preporučuje se i izbjegavanje stresa, kao i pretjerano nošenje šminke. Ukratko, potrebno je voditi savršen život.

Rijetko tko uspijeva toliko izbalansirati život da zaista može sve to raditi – većina se zadovolji onda kada uspije i samo jednu od tih stvari, a kamoli sve. No to se onda očituje i na koži, pa ako niste u miru sami sa sobom, vjerojatno i vaša koža nije pretjerano dobro raspoložena. Čak i da imate inače ujednačen ten, doći će do pojave neželjenih prištića.

Kakva god situacija bila, bitno je ne odustajati, već se uvijek truditi. Možda samo niste shvatili što odgovara vašoj koži, odnosno što ju iritira. Ali, ono što je dobro znati jest da u kakvom god stanju vaša koža bila, spavanje ju može proljepšati. Tako je, ne kaže se za ništa da je potrebno imati ‘beauty sleep’.

Naime, vjerojatno ste i sami primijetili da vam koža ujutro izgleda odlično (ili barem pristojno) u odnosu na kraj dana. Niste ludi, zaista je u pitanju univerzalna stvar, piše Skincare by Alana. Dok vi sanjate, događaju se neke bitne stvari zbog kojih upravo i izgledate bolje ujutro. Sad ćemo vam sve ukratko objasniti!

Izdvojeni članak

Nije bitno samo što nanosite na svoje lice, već i kako: Radite li masažu lica?

Tekućina

Kada se probudite, često se može dogodi da ste lagano natečeni. To se dogodi zato što tijekom noći, tekućina u vašem tijelu se ravnomjerno raspodijeli po cijelom tijelu, pa tako dođe i do vašeg lica. Taj višak tekućine pomaže da vaša koža izgleda zategnutije, glađe i samim time – bolje.

Jednom kad se probudite, gravitacija počinje ‘povlačiti’ tekućinu prema dolje, pa se onda tekućina skuplja u nogama (zato su vam noge i natečene na kraju dana). Koža zato djeluje gotovo pa ‘ispuhana’. Često bude beživotna, a o tome da se vidi svaka nesavršenost nije potrebno ni govoriti.

Kontakt sa stvarima

Dok ležite u krevetu, vaše lice je u kontaktu samo sa zrakom u sobi i eventualno jastukom na kojem spavate. Zato je bitno spavati u dobro prozračenoj sobi i često mijenjati jastučnicu. Kada riješite te probleme, vrlo vjerojatno ćete primijetiti velike pozitivne promjene. Počnite još i piti čašu vode prije odlaska na spavanje i na konju ste.

No kako dan napreduje, vaša koža dolazi u kontakt s razno raznim stvarima – onečišćeni zrak, znoj, vrućina, stres, proizvodi koje koristite… Mogli bismo nabrajati stvari u beskonačno, ali jasno vam je na što mislimo. Zato je potrebno raditi piling lica dva do tri puta tjedno, koristiti odgovarajuću kremu, ali i nanositi kremu protiv Sunca. Jedino tako ćete se osigurati protiv svih opasnosti koje vrebaju.

Pokreti lica

Dok spavate, vrlo vjerojatno ne radite ništa s licem. Stoga se koža stiže odmoriti i regenerirati. Ustvari, svako jutro kad se probudite, vaša koža je imala kratki ‘treat-yo-self’ trenutak (proizvodnja kolagena i slično), pa i zato izgledate bolje. No osim toga, bitno je imati na umu i to da nema nikakvih pokreta.

Kroz dan sasvim sigurno pričate, mrštite se, smijete se, plačete, durite… Sve se to onda vidi i na vašem licu. Naravno da stalni pokreti utječu na ‘gužvanje’ lica, odnosno na stvaranje malih bora, rupa i sličnoga. Ali, to je sasvim normalno. Na kraju krajeva, bore smijalice samo pokazuju da ste kroz život išli s osmijehom na licu!