Pretraga

Zbog ‘rizika prizivanja zlih duhova’ Harry Potter izbačen iz školske knjižnice

A- A+

Prije nekoliko mjeseci svjedočili smo kontroverznom odgovoru don Stojića u kojem se iskazuju navodne štetne posljedice popularnog serijala o Harryju Potteru te se sugerira podalje držanje od svijeta mladog čarobnjaka. Tvrdio je tada da uvođenje lektire takve tematike nije dopustivo, no izgleda da isto to tvrdi i jedna škola u američkom Nashvilleu. Oni su, naime, na sugestiju pastora te katoličke škole, odlučili Harryja Pottera ukloniti iz knjižnice. Najzanimljivije, pri dokazivanju njegove štetnosti, kontaktirali su i egzorciste.

Photo by Artem Maltsev on Unsplash

Učenici jedne škole u Nashvilleu više u školskoj knjižnici ne mogu posuditi popularni serijal o čarobnjačkoj ekipi iz Hogwartsa.

Harry Potter je iz nje uklonjen zbog ‘stvarne čarolije i kletve, zbog kojih kada ih pročita, čovjek riskira prizivanje zlih duhova’, napisao je pastor te škole u e-mailu roditeljima, piše lokalni medij Tennesean.

Izdvojeni članak

Don Stojić obrušio se na Harryja Pottera: Uvođenje tih knjiga u škole je nedopustivo

Prema izvještavanju istog izvora, velečasni Dan Reehil, pastor u Katoličkoj školi St. Edward sastavio je taj mail kao svojevrsno informiranje o štetnom serijalu J.K. Rowling. Pritom je istaknuo kako je kontaktirao i nekoliko egzorcista, koji su preporučili uklanjanje tih knjiga iz školske knjižnice.

– Ove knjige predstavljaju magiju kao dobru i zlu, što nije točna činjenica, već pametna prijevara. Kletve i čarolije korištene u knjizi su zaista kletve i čarolije, zbog kojih kada ih pročita, ljudsko biće riskira prizivanje zlih duhova u prisutnosti osobe koja čita tekst, stoji u e-mailu.

Rebecca Hammel, nadzornica škola za Katoličku biskupiju u Nashvillu, za Tennessan je rekla da je Reehilov e-mail došao nakon što su se roditelji raspitivali o knjigama. Dodala je i da pastor ima ovlast donošenja takvih odluka vezanih uz župne škole.

Iako Potter više nije dostupan u njihovoj knjižnici, iz škole napominju da roditelji imaju slobodu svom djetetu dati u ruke popularni serijal. Naravno, kako kažu, interpretirajući njegov sadržaj kroz vjerski objektiv.

Zbog ‘rizika prizivanja zlih duhova’ Harry Potter izbačen iz školske knjižnice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap