Pretraga

Zbog ‘rizika prizivanja zlih duhova’ Harry Potter izbačen iz školske knjižnice

A- A+

Prije nekoliko mjeseci svjedočili smo kontroverznom odgovoru don Stojića u kojem se iskazuju navodne štetne posljedice popularnog serijala o Harryju Potteru te se sugerira podalje držanje od svijeta mladog čarobnjaka. Tvrdio je tada da uvođenje lektire takve tematike nije dopustivo, no izgleda da isto to tvrdi i jedna škola u američkom Nashvilleu. Oni su, naime, na sugestiju pastora te katoličke škole, odlučili Harryja Pottera ukloniti iz knjižnice. Najzanimljivije, pri dokazivanju njegove štetnosti, kontaktirali su i egzorciste.

Photo by Artem Maltsev on Unsplash

Učenici jedne škole u Nashvilleu više u školskoj knjižnici ne mogu posuditi popularni serijal o čarobnjačkoj ekipi iz Hogwartsa.

Harry Potter je iz nje uklonjen zbog ‘stvarne čarolije i kletve, zbog kojih kada ih pročita, čovjek riskira prizivanje zlih duhova’, napisao je pastor te škole u e-mailu roditeljima, piše lokalni medij Tennesean.

Izdvojeni članak

Don Stojić obrušio se na Harryja Pottera: Uvođenje tih knjiga u škole je nedopustivo

Prema izvještavanju istog izvora, velečasni Dan Reehil, pastor u Katoličkoj školi St. Edward sastavio je taj mail kao svojevrsno informiranje o štetnom serijalu J.K. Rowling. Pritom je istaknuo kako je kontaktirao i nekoliko egzorcista, koji su preporučili uklanjanje tih knjiga iz školske knjižnice.

– Ove knjige predstavljaju magiju kao dobru i zlu, što nije točna činjenica, već pametna prijevara. Kletve i čarolije korištene u knjizi su zaista kletve i čarolije, zbog kojih kada ih pročita, ljudsko biće riskira prizivanje zlih duhova u prisutnosti osobe koja čita tekst, stoji u e-mailu.

Rebecca Hammel, nadzornica škola za Katoličku biskupiju u Nashvillu, za Tennessan je rekla da je Reehilov e-mail došao nakon što su se roditelji raspitivali o knjigama. Dodala je i da pastor ima ovlast donošenja takvih odluka vezanih uz župne škole.

Iako Potter više nije dostupan u njihovoj knjižnici, iz škole napominju da roditelji imaju slobodu svom djetetu dati u ruke popularni serijal. Naravno, kako kažu, interpretirajući njegov sadržaj kroz vjerski objektiv.