Pretraga

Mladi znanstvenici u šoku: ‘U zgradi koja je bila namjenjena nama živjet će policajci’

A- A+

Više od osam godina Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije rapisalo natječaj za dodjelu u najam stanova namjenjenih znanstvenim novacima jer iz zgrada na zagrebačkom Borovju nisu mogli izbaciti ilegalne stanare. I dok se mladi znanstvenici bore sa stambenim pitanjem, Vlada je odlučila obnoviti njima namjenjene zgrade – no ne za njih, već za policajce.

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

Lokot na ulaznim vratima zgrade na zagrebačkom Borovju trebao bi biti očiti pokazatelj da se zgrada ne koristi. No s njene stražnje strane u zgardu se normalno ulazi. Ipak, ovo je samo početak apsurda – priče o lošem upravljanju državnom imovinom i sustavne nebrige o mladim znanstvenicima.

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

Država je, naime, prije dvadesetak godina na Borovju izgradila dvije zgrade namjenjene smještaju znanstvenih novaka. Bilo je to doba kada se o Hrvatskoj sanjalo kao o “zemlji znanja”. Znanstveni novaci su jedno vrijeme živjeli u njima, a onda su, kako je bilo i planirano, po isteku ugovora iselili. U međuvremenu se očito zaboravilo na “zemlju znanja”.

‘Krivi su bivši ministri’

Novim natječajem u zgradu su trebali doseliti novi stanari, ali on od 2011. nije raspisivan. Dio stanova počeo je propadati, a u dio su uslelili ilegalni stanari koje ministarstvo nije znalo kako izbaciti.

Ne možemo ulaziti u detaljnije razloge zašto bivši ministri od 2011. nisu raspisivali natječaje jer ih ne znamo. Jedan od razloga jest u tome što se otvarala mogućnost da upravljanje stanovima preuzme Ministarstvo državne imovine – kažu iz ministarstva Blaženke Divjak.

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

Knjigovodstvena vrijednost nekretnina, dodaju, iznosi 36.347.897,24 kuna. U zgradama je 88 praznih stanova, a 17 ih je protupravno useljeno.

Plaćali 16 tisuća mjesečno za napuštenu zgradu

Izdvojeni članak

Upoznajte asistenta s Filozofskog koji nikada nije koristio mobitel

Da apsurd bude veći, ministarstvo je sve godine plaćalo režije i održavanje zgrade od koje akademska zajednica nema koristi.

Mjesečni troškovi za stanove koje nitko nije koristio u 2018. godini iznosili su u prosjeku 15.700,00 kuna. Time su pokriveni računi za struju, vodu, komunalnu naknadu i smeće, a ministarstvo je za održavanje dizala plaćalo dodatnih 490,00 kn mjesečno.

Međutim, više neće trebati bacati novac. Vlada je prije nekoliko mjeseci zgrade odlučila preurediti. Ne za mlade znanstvenike, već za policajce koji će osiguravati presjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije. Kako će sada najedanput pronaći način kako izbaciti ilegalne stanare, nije poznato.

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

Pričali smo s nekoliko mladih znanstvenika koji su izrazili nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije, no željeli su ostati anonimni.

– Sramotno je kako su se zgrade zapuštale tolike godine, tvrdeći da se ne može ništa učiniti, a sad vidimo da se najedanput sve može. Toliko o zemlji znanja – rekao nam je ogorčeni asistent sa Sveučilišta u Zagrebu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap