Pretraga

Znanstveno dokazano: Za bolje ocjene isprobajte meditaciju

A- A+

Najnovija studija časopisa Mindfulness pokazala je kako meditacija pomaže pri boljem rješavanju testova i općenito mentalnih zadataka. U istraživanju su sudjelovali studenti, a oni koji su prije ispita meditirali, pokazali su znatno bolje rezultate.

Studenti i učenici razvili su brojne tehnike koji im više ili manje pomažu pri spremanju ispita. Neki ustraju na različitim ritualima, a neki pribjegavaju i pomalo apsurdnim metodama poput spavanja s knjigom ispod jastuka. Sve to možete zaboraviti, jer vam učenje i život generalno može olakšati samo malo meditacije.

Izdvojeni članak

Mozartova muzika za bolje učenje

Znanstvenici sa Sveučilišta Georga Mason i Sveučilištu u Illionoisu napravili su studiju uz pomoć studenata psihologije. Nekima od njih sugerirali su da meditiraju prije predavanja, te im pokazali kako da to čine, dok su ostali slušali predavanje bez prethodne meditacije. Nakon predavanja studenti su pisali kratki ispit, na kojem se pokazalo da su oni studenti koji su prije predavanja meditirali, test riješili mnogo bolje od ostalih koji to nisu probali.

– Osobno sam primijetio da meditacija pomaže mentalnoj jasnoći, pomaže nam da se fokusiramo, a i potiče samodisciplinu kod ljudi. Upravo je radi toga jasno kako ona može pomoći pri dostizanju brojnih drugih ciljeva koje si zadamo, objasnio je istraživač Jared Ramsburg sa Sveučilišta Illionois.

Ovo nije jedino istraživanje koje je pokazalo dobrobiti meditacije na ljudski um i mentalne sposobnosti. Studija koja je objavljena prošli mjesec u časopisu ‘Psychological Science’ pokazala je kako meditacija pruža studentima lakše pamćenje i bolje razumijevanje pročitanog.