Pretraga

Po jutru se dan poznaje: Savjeti za najbolji početak dana

A- A+

Svi znaju da se po jutru dan poznaje, no isto tako svi znaju da su jutra često najteži dio dana. Buđenje u ranu zoru, sam proces razbuđivanja, poluživot dok ne dođemo do prve šalice kave, loš zadah… Sve je to dio jutra i sve su to stvari koje NE volimo. No ipak, treba nešto napraviti od jutra, kako bismo se bolje osjećali.

Postoji li ljepša stvar od sunčanog, tihog jutra? Priroda se budi, a s njom i mi. Cvrkut ptica i sunčeve zrake koje blago prodiru kroz prozor su slika idealnog jutra, no rijetko kada imamo takva filmska buđenja. Najčešće su jutra vrlo ubrzana, stresna i  obilježena ružnim alarmima, bez imalo vremena za išta, a kamoli opuštanje i pripremanje za naporan dan koji slijedi.

Izdvojeni članak

Ova ideja oduševit će učenike: Hrvatski profesor predložio da škola ujutro počinje sat kasnije

Upravo je to najbitniji dio jutra, a njega najčešće preskočimo. Teško je pronaći vremena za sebe ako ste netko tko se ustaje 3 minute prije nego što mora već krenuti iz kuće (ili se uključiti na online nastavu), pa je to vrlo vjerojatno prva stvar na kojoj biste trebali poraditi.

Bez obzira na to što radite ujutro, bitno je da imate dovoljno vremena za sve i da ne započinjete dan jureći i kasneći. Možda će na početku biti teže buditi se ranije, no s vremenom ćete se naviknuti na taj ritam te početi ranije ići u krevet, pa će vam sve skupa biti lakše buditi  se rano ujutro. Svakako pomaže ako se svaki dan budite u isto vrijeme, pa čak i vikendom!

Jednom kada ste riješili problem nedovoljno vremena, morate odlučiti što ćete sve ubaciti u svoju jutarnju rutinu. Svatko ima neke svoje prioritete i potrebe, pa je bitno naglasiti da će i svatko ima drugačiju rutinu. Donosimo nekoliko prijedloga što biste sve mogli raditi u jutarnjim satima, a na vama je da odaberete ono što vam se sviđa!

Jutarnje tuširanje

Postoje osobe koje se tuširaju prije spavanja, one koje se tuširaju ujutro, a i oni koji se tuširaju dva puta dnevno. U svakom slučaju, jutarnje tuširanje je nešto što će vas odmah razbuditi i osvježiti za novi dan.

Ekstremisti će predložiti tuširanje hladnom vodom, no sigurno će biti puno ugodniji topli tuš, koji će vas isto razbuditi. Možda ne jednako koliko ledena voda, ali šanse su da nećete biti pospani kao trenutak kad se probudite.

Vrijeme za meditaciju

Meditacija ne mora samo biti sjedenje na podu prekriženih nogu, već može biti i samo sjedenje u tišini i razmišljanje o životu. Uzmite si nekoliko minuta kada ćete zaista sjesti, pročistiti mozak i napuniti ga pozitivnim mislima koje će vas voditi kroz dan.

Ili možete samo isprazniti mozak i zamišljati praznilo nekoliko minuta, svi znamo da nam i to uvelike pomaže u ovom ubrzanom svijetu u kakvom živimo danas.

Šalica toplog napitka

Bilo da ste ljubitelj kave ili čaja, odredite si vrijeme kada ćete popiti šalicu omiljenog napitka u tišini i miru. Ili može biti uz lagano čavrljanje ili uz dobru glazbu (što god vas veseli). Ali nemojte započinjati dan bez toga, pogotovo ako znate da vam to uvelike pomaže.

Doručak

Mali milijun ljudi preskače doručak, i to najčešće zato što nema vremena za kvalitetan doručak. Breaking news: usput stati u pekari dok kasnite na tramvaj NIJE doručak. Odvojite 20-ak minuta za miran doručak kada ćete sjesti za stol i pojesti hranu, uživajući u toj hrani.

Nemojte si uskraćivati kalorije rano ujutro. Osim što si tako automatski postavljate loš početak dana, taj manjak kalorija ćete nadoknaditi kroz dan, i to vrlo vjerojatno u neko loše vrijeme, kada ih nećete stići ni potrošiti… Loša ideja ako ste izbacili doručak u nadi da ćete tako smršaviti!

Izbacite tehnologiju

Vjerojatno je svima prvi instinkt ujutro kada se probude, provjeriti društvene mreže i vidjeti što sve ima novo. Naravno, radi se o nečemu što bi zaista trebalo prestati raditi, no zaista je teško zamisliti život bez jutarnjeg skrolanja. Možda da barem izbacite mobitel iz kreveta i dok doručkujete? Zvuči kao dobar kompromis.

Tjelovježba

Rijetko tko ima vremena za odraditi pravi trening u jutarnjim satima, no bilo kakva fizička aktivnost će vas ujutro razbuditi, a i pomoći će vam u ljepšem danu zahvaljujući nekoliko hormona sreće, koji se luče pri tjelovježbi.

Lagane vježbe rastezanja i nekoliko kratkih setova, pa čak i da se radi o desetak minuta, itekako će pomoći da dan započnete s osmijehom na licu!