Pretraga

Hoće li zbog umjetne inteligencije nestati neki poslovi? ‘To nije ništa posebno novo ni zabrinjavajuće’

A- A+

S obzirom na to da se umjetna inteligencija zaista rapidno razvija i da se već itekako koristi kao pomoć u brojnim zanimanjima, pitanje je vremena kada AI više neće biti samo pomoć već kada će u potpunosti zamijeniti određene poslove. Pitanje na temu nestajanja određenih poslova zbog umjetne inteligencije, postavljeno je i na našoj konferenciji Obrazovanje x AI. Odgovor na to pitanje dao je Peter Schmidt, viši predavač na američkom koledžu RIT Croatia. Između ostalog je rekao da će nestati neki dosadni poslovi.

Peter Schmidt | Foto: Niko Goga

Tema koje smo se, između ostalog, dotakli na našoj konferenciji Obrazovanje x AI je i nestanak određenih poslova zbog napretka umjetne inteligencije. O ovome smo, na panelu ‘Kakvi su stavovi ravnatelja i dekana o umjetnoj inteligenciji’, razgovarali s Peterom Schmidtom, višim predavačem na američkom koledžu RIT Croatia.

Za početak, Schmidt je rekao da će, kao i sa svakom revolucijom nestati neke vrste posla i da je to sasvim prirodno. Dodao je i da tehnološki napredak uvijek fukcionira na taj način te da tu nema ništa posebno novo ili zabrinjavajuće. Također, smatra da moramo vidjeti i mogućnosti koje nam ova revolucija pruža.

– To je osobito važno iz perspektive obrazovanja da i studenti znaju gdje vodi taj put. Ako sad zabranimo korištenje umjetne inteligencije, onda će biti u nepovoljnom položaju, rekao je Schmidt.

Izdvojeni članak

Treba li zabraniti korištenje ChatGPT-ja za pisanje eseja i drugih radova?: ‘To bi bila velika greška’

Dodao je i da smatra da će nestati puno dosadnog posla, ali s druge strane, smatra da su dosadni poslovi ponekad nužni da bi netko iz juniorske pozicije mogao napredovati i prijeću seniorsku.

– Nemam točan odgovor na to kako će se sve ovo riješiti, ali sve ćemo još vidjeti, zaključio je Schmidt.


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI organizirana je povodom 12. rođendana portala, a održana je 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš. Sve u vezi događaja možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI.