Pretraga

Kako umjetna inteligencija može doprinijeti školstvu? ‘Pravo je vrijeme da nam postane dobar partner’

A- A+

Do 2030. godine, hrvatsko obrazovanje bi se moglo potpuno digitalizirati, koristeći napredne alate i online platforme, prema riječima Aleksandre Mudrinić Ribić, pomoćnice ravnatelja CARNET-a. Ona ističe umjetnu inteligenciju kao pozitivan alat u obrazovanju, naglašavajući nužnost prilagodbe obrazovnog sustava suvremenim zahtjevima kako bi se izbjeglo zaostajanje i odgovorila na potrebe drugih sektora. Mudrinić Ribić također upozorava na odgovornost obrazovne zajednice u pružanju relevantnih kvalifikacija i vještina.

Aleksandra Mudrinić Ribić, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za podršku obrazovanju | foto: Niko Goga

Do 2030. godine, hrvatski obrazovni sustav mogao bi doživjeti potpunu digitalnu transformaciju, koristeći napredne alate i online platforme za učenje. Smatra to Aleksandra Mudrinić Ribić, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za podršku obrazovanju koja je u svom predavanju, između ostalog, govorila o obrazovnoj revoluciji temeljenoj na podacima. Mudrinić Ribić tako postavlja i pitanje o doprinosu umjetne inteligencije te hoće li doprinijeti negativnim elementima u obrazovanju, pritom ističući pozitivne aspekte umjetne inteligencije.

– Zapravo je dobar alat i dobra podrška. Ona nije od jučer, umjetna inteligencija razvija se već 50, ako ne i više godina, samo je sada pravo vrijeme, uz sve sustave alata i sva znanja koja imamo, da ona postane zaista dobar partner, smatra Mudrinić Ribić.

Izdvojeni članak

Kako će izgledati školovanje u Hrvatskoj 2030. godine? ‘Učenik će moći birati osobnog asistenta’

Naglasila je kako je važno imati na umu da se obrazovanje mijenja, da će se nastaviti mijenjati i, u konačnici, da se mora mijenjati.

– Svi pristupi koje smo imali do sada neće moći biti isti. I kao profesori, učenici, institucije i kao država ne možemo biti isti u obrazovnom kontekstu. Upravo iz tog razloga što svi drugi sektori će nas prestići i tražit će određene kvalifikacije, znanja i vještine koje mi, kao obrazovna zajednica moramo dati, navela je.

Zaključak iz izjave je potreba za hitnom prilagodbom obrazovnog sustava suvremenim zahtjevima. Mudrinić Ribić upozorava da nedostatak usklađenosti s potrebama drugih sektora može dovesti do zaostajanja te naglašava odgovornost obrazovne zajednice za pružanje relevantnih kvalifikacija i vještina.

Više pogledajte u videu ispod:


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI organizirana je povodom 12. rođendana portala, a održana je 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište AlgebraCoca Cola HBC Adria, RIT CroatiaUred Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u ZagrebuFakultet prometnih znanosti Sveučilišta u ZagrebuPrivredna banka ZagrebHrvatska zajednica županija i Kraš. Sve u vezi događaja možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI.