Pretraga

Donosimo program konferencije srednja.hr+ Obrazovnih deset

A- A+

Povodom desetog rođendana portala organiziramo obrazovni događaj godine: konferenciju srednja.hr + Obrazovnih deset. Kroz 12 panela i 8 predavanja pokušat će se pronaći odgovor na najvažnija pitanja koja se tiču obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj. Donosimo program koji posjetitelje čeka 5. studenog u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema!

obrazovnih deset

Donosimo prvi dio programa konferencije srednja.hr + Obrazovnih deset | Foto: srednja.hr

Ove godine slavimo deset godina djelovanja portala srednja.hr. Kako bismo proslavili, 5. studenog 2021. od 9h do 17h organiziramo obrazovni događaj godine: konferenciju srednja.hr + Obrazovnih deset. Zagrebačko kino Kaptol Boutique Cinema ugostit će najvažnije dionike obrazovanja u zemlji.

Program obuhvaća 12 panela i 8 predavanja raspoređenih u dvije dvorane. Dvorana 3 posvećena je školstvu, dok će dvorana 2 ugostiti panele i predavanja posvećene visokom obrazovanju. Osim uživo, događaj će se moći pratiti i online zahvaljujući prijenosu putem sustava Entrio gdje možete i kupiti ulaznice. Oni koji konferenciji budu prisustvovali online, snimkama će moći pristupiti do tjedan dana nakon događaja. Program konferencije možete vidjeti u nastavku. Registracija gostiju započinje u 8:30.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [239.11 KB]

Dvorana 3: Paneli o školstvu

Debata uživo: Treba li nam građanski odgoj?

Tema uvođenja Građanskog odgoja u škole opet je aktualna, a oko nje se, kao i obično, lome koplja. Na konferenciji će o toj će temi raspravljati debatni reprezentativci Hrvatskog debatnog društva, krovne organizacije za debatu u Hrvatskoj, a u timova će nastupiti Ante Čolak, Antonio Vrabec i Nika Pokrovac iz II. gimnazije, Lucija Barić i Jerina Kalajžić iz Gimnazije Tituša Brezovačkog te Maša Karapandža iz  X. gimnazije ”Ivan Supek”. Naši debatanti, u javnosti često spominjani nakon međunarodnih priznanja koja osvajaju, prikazat će kako se profesionalno raspravlja o važnim temama.

Na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset gledat ćemo debatu na temu građanskog odgoja | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Tko su najuspješniji hrvatski učenici i profesori? Powered by HRVZZ

Panel će pokušati pronaći ‘X faktor’ najuspješnijih učenika i profesora, a sudjelovat će profesor tehničke kulture i informatike Ivica Kolarić čiji su učenici osvojili 106 Oskara znanja. Uz njega će biti Krešimir Nežmah, dobitnik 27 Oskara znanja čime drži učenički rekord te u ime osnivača škola predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić. Govorit će se i o Alumni projektu portala srednja.hr. Alumni dio portala je popis svih dobitnika Oskara znanja od 2005. do danas, a partner tog projekta je Hrvatska zajednica županija.

Ivica Kolarić, Krešimir Nežmah i Danijel Marušić sudjelovat će na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Trebaju li profesori biti jednako plaćeni?

Koji je rezultat štrajka 2019. godine, jesu li djelatnici unutar sustava zadovoljni s ishodom? Je li koeficijent bio najbolje rješenje za borbu? Kako je ustrojen pravilnik o napredovanju u zvanja mentora, savjetnika i izvrsnog savjetnika i što se može popraviti. Trebaju li profesori čija su zanimanja deficitarna već u startu biti bolje plaćena? Trebaju li profesori koji rade izvrsno i oni koji ne rade kvalitetno biti drugačije plaćeni? Kako to napraviti? O tim pitanjima raspravljaju Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata u srednjim školama i Marko Šolić iz nastavničke Facebook grupe Školska zbornica.

Nada Lovrić, Marko Šolić i Sanja Šprem sudjelovat će na panelu na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Kako je ‘stara’ Europa probudila mlade u Hrvatskoj? Powered by Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Ambasadorica senior Europskog parlamenta Ivana Plazonić, profesorica iz II. gimnazije Zagreb, uz pomoć ambasadora juniora Filipa Gajića, učenika II. gimnazije, otkrit će nam kako ih je dobra ‘stara Europa’ potaknula na participaciju i veću inkluzivnost unutar školske zajednice. Nije riječ samo o njihovoj školi, projekt škole ambasadora dotaknuo je brojne škole diljem Europe i Hrvatske, a rezultat toga, među ostalim, je i povećana izlaznost mladih na europske izbore. Kako privoliti mlade da izađu na izbore i uključiti ih u druge demokratske procese otkrit će nam Andrea Čović Vidović i Barbara Peranić, zaduženi za odnose s javnošću Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Ivana Plazonić, Filip Gajić, Andrea Čović Vidović i Barbara Peranić sudjelovat će na panelu na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Kakvi ravnatelji trebaju školama?

Je li trenutačni način izbora ravnatelja dobar i treba li ograničiti ponavljanja mandata? Licenciranje ravnatelja kao vječna tema koja nikad ne dođe na dnevni red? Koliko je teško biti ravnatelj? Kako vrednovati je li ravnatelj dobar ili ne? Trebaju li ravnatelji imati veću autonomiju i slobodu? Ako da, u čemu? Kakav bi trebao biti odnos između ravnatelja i osnivača? O ovim pitanjima debatiraju Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Janja Banić, ravnateljica I. gimnazija Varaždin i Jasmina Hamer, ravnateljica Hrvatske zajednice osnovnih škola.

Janja Banić, Jasmina Hamer i Suzana Hitrec će sudjelovati na panelu na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Novi motor razvoja strukovnog školstva

Što su regionalni centri kompetentnosti?Jesu li oni prolazna stvar ili vrijednost koja će ostati? Jesu li i zašto strukovne škole stigmatizirane? Kako se to mjeri?
Mijenja li se ta situacija s promjenama na tržištu rada? Kako će novi strukovni kurikulumi utjecati na razvoj strukovnog školstva? Tko ih piše i gdje su u cijelom procesu razvoja učenici, a gdje privatne tvrtke? Na ova i druga pitanja pokušat će se dati odgovor na panelu na kojem će sudjelovati Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek te Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec.

Dražen Blažeka, Mile Živčić i Antun Kovačić sudjelovat će na panelu na konferenciji srednja.hr+ Obrzaovnih deset [ foto: privatna arhiva, srednja.hr

Dvorana 3: Predavanja o školstvu

Narod koji ima ovakvu omladinu, (ne) mora se brinuti za…

Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, održat će predavanje uz glazbu, sliku i film kojim će predstaviti rezultate znanstvenih istraživanja u kojima su sudjelovali mladi. Tko su mladi ako se pita empirijske podatke? Sudionici će dobiti odgovore na pitanja kao što su: što mladi misle o Hrvatskoj i okolnim državama? Zašto danas više nije cool zaljubiti se? Smatraju li se današnje generacije nepovratno zakinutima zbog pandemije? Kako se dogodila promjena u stavovima prema LGBTIQ zajednici? Kome vjeruju i gdje su tu mediji? Kako je u glavi moguće kombinirati Aleksandru Prijović, Metallicu i Jamesa Joycea? Zašto je po aspiracijama mladih Hrvatska u prednosti nad razvijenim zapadnim društvima?

Boris Jokić održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Učionica u Hrvatskoj 2041. godine

Marin Trošelj, osnivač STEMI-ja, na predavanju će govoriti o tome kako bi učionica budućnosti mogla izgledati. Koliko smo napredovali u odnosu na prethodnih 10 godina, a koliko ćemo napredovati u budućnosti? Hoćemo li do tada zaboraviti što znači ex-cathedra i što ćemo novo naučiti o učenju? Hoće li škole postati lokomotive razvoja lokalne zajednice i mjesta u kojima se stvara budućnost?

Marin Trošelj održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Koliko smo učenika izgubili u posljednjih 10 godina?

Nenad Pokos, znanstvenik s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održat će predavanje na temu demografije stanovništva Hrvatske. Naglasak predavanja bit će na posljednjih 10 godina, koliko postoji portal srednja.hr. Kakva su bila demografska kretanja u posljednjem desetljeću? Koliko je iseljavanje stanovništva utjecalo na smanjenje broja učenika i studenata, a koliko prirodni pad stanovništva? Kako bi nam mogla izgledati budućnost ako se nastave ovakvi demografski trendovi?

Nenad Pokos održat će predavanje na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

20 godina e-učenja s CARNET-om powered by CARNET

Jasna Tingle, voditeljica istraživanja i razvoja e-učenja u CARNET-u održat će predavanje na temu e-učenja u posljednjih 20 godina. Nastava na daljinu organizirana za sve učenike u Hrvatskoj u proljeće 2019. godine omogućila je uspješni završetak te školske godine, koju je gotovo ugrozila pandemija bolesti izazvane virusom COVID-19. Nadajmo se da su mnogi dionici obrazovnog sustava zbog toga sada otvoreniji za razmišljanje o prednostima e-učenja, o čemu u CARNET-u nikad nisu imali dvojbi. Od milenijske 2000. godine CARNET-ovi programi namijenjeni edukaciji korisnika su se izvodili online ili su se bavili aspektima e-učenja. Pri tom nikad nisu zagovarali potpuni prelazak obrazovanja u virtualno okruženje, a nadaju se da nam takva nastava više nikad neće zatrebati. Ipak, predlažu da iskoristimo fleksibilnost koju ono omogućava (npr. za učenike sportaše ili bolesne učenike) ili zornost koju multimedijski nastavni materijali mogu ponuditi (npr. animacije i simulacije), riješimo e-učenjem neke organizacijske poteškoće (npr. one koje izaziva dvosmjenska nastava) ili one koje učenicima i učiteljima putnicima izaziva udaljenost (npr. između matične i područnih škola).

Jasna Tingle održat će predavanje na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: CARNET, srednja.hr

Dvorana 2: Predavanja o visokom obrazovanju

Što kada studenti prijave profesora za seksualno uznemiravanje?

Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije dramske umjetnosti u mandatu 2016.-2021., govorit će o važnoj temi seksualnog uznemiravanja na visokim učilištima. Prije svega, publika će doznati što uopće jest seksualno uznemiravanje i nasilje te kako ga prepoznati. Što kada studenti prijave profesora za seksualno uznemiravanje? Kako reagirati kada na visoko učilište dođe prijava protiv profesora? Kako osnažiti studentice i studente na prijavu? Koje su ovlasti visokog učilišta i kada je trenutak za pozvati policiju? Koliko je seksualno uznemiravanje učestala pojava u našem društvu, a ne samo na visokim učilištima? Odgovori na ova pitanja, ali i mnoga druga, bit će dana na konferenciji.

Franka Perković Gamulin održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Obrazovanje budućnosti za vještine budućnosti

Robert Kopal, predsjednik uprave EFFECTUS poduzetničkog studija, govorit će o tome kako obrazovanje budućnosti treba izgledati. Objasnit će vezu između (ne)kreativnosti i obrazovnog sustava te što je to kriza kreativnosti. Ponudit će odgovor na pitanje može li se kreativnost naučiti te kako izgleda kreativno razmišljanje: konvergentno naspram divergentnog. Osim toga, odgovorit će i na pitanja: Kako iskoristiti socijalno učenje za pronalazak najboljih ideja ili innovation happens at intersections? Kako zapravo donosimo odluke? Zašto griješimo pri odlučivanju?

Robert Kopal održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Reforma visokog obrazovanja

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs održat će predavanje o temi o kojoj se govori već dugo: reformi visokog obrazovanja. Ministar priprema novi paket zakona s kojima bi se trebao napraviti korak naprijed, a govorit će o tome kako će oni utjecati na institute, odnosu između ministarstva i visokih učilišta te promjenama koje će direktno osjećati djelatnici unutar sustava visokog obrazovanja. Ovo predavanje će se prenositi uživo na našoj Facebook stranici te YouTube kanalu, a bit će dostupno svoj zainteresiranoj javnosti besplatno.

Radovan Fuchs održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: srednja.hr

Autonomija ili samovlada

Što je, a što nije autonomija sveučilišta? Do kuda sežu granice autonomije? Kako upravljati s velikim sveučilištem? Koja je uloga sveučilišta u današnjem svijetu? Kako demokratizirati studentske, dekanske i rektorske izbore? Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, odgovorit će na ta pitanja u svojem predavanju.

Snježana Prijić Samaržija održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Dvorana 2: Paneli o visokom obrazovanju i poslovima

Treba li ukinuti maturu?

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), Zrinka Ristić Dedić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te maturantica V. gimnazije Zagreb Patricija Marijanović sudjelovat će na panelu koji će pokušati odgovoriti na velika pitanja o državnoj maturi. Kako se kreću rezultati kroz godine? Kako će matura izgledati za 10 godina? Koliko česte promjene s uvjetima prolaza pojedinih ispita utječu na rezultate?

Zrinka Ristić Dedić, Vinko Filipović i Patricija Marijanović sudjelovat će na panelu na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Eksplozija kvota na visokim učilištima

Kada i zašto je krenulo s veliki brojem upisnih mjesta na visokim učilištima? Zašto i kako se odobravaju kvote? Treba li se broj kvota vezati uz potencijalno zaposlenje unutar struke? Treba li država više utjecati na broj i sufinanciranje kvota? Zašto se odobravaju kvote za upisne smjerove koji se dupliciraju? Koliki je dropout s pojedinog visokog učilišta i treba li se taj podatak vezati uz odobravanje kvota? Zašto broj kvota ne prati broj kandidata? To su samo neka od pitanja o kojima ćemo raspravljati kada govorimo o fenomenu eksplozije kvota, a sugovornici su Teo Matković s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Igor Drvodelić, pomoćnik ravnatelja Agencije za visoko obrazovanje za prijave na studijske programe te Gordana Nikolić, predsjednica HUP-Udruge poslodavaca u obrazovanju.

Igor Drvodelić, Teo Matković i Gordana Nikolić sudjelovat će na panel raspravi na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Ima li zemlje znanja za mlade istraživače?

Uvijek se govori kako na mladima svijet ostaje, no koliko se zaista čini po tom pitanju? Koliko se prostora daje mladim istraživačima i znanstvenicima? Kako se dijele koeficijenti za mlade istraživače i koliko se često otvaraju nova mjesta? U kakvim uvjetima rade mladi na znanstvenim institutima i fakultetima? Na ova i slična pitanja pokušat će se dati odgovori na zanimljivom panelu o položaju mladih istraživača u Hrvatskoj na kojem će sudjelovati Jasminka Ledić, profesorica s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te Una Pale, mlada istraživačica i dopredsjednica Udruge Penkala.

Jasminka Ledić, Gordan Gledec i Una Pale sudjelovat će na panel raspravi na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

‘OK, boomer’

Na panelu ‘OK, boomer’ će tri generacije onih koje stavljamo pod zajednički nazivnik ‘mladi’ govoriti o tome tko su oni zapravo. Koliko su slične, a koliko različite tri generacije mladih ljudi? Koje su njihove vrijednosti, ideje, aspiracije? O tome će govoriti Maja Krištafor, novinarka, aktivistkinja i freelancerica; Mateja Klemenčić, autorica knjige Fitness i napolitanke te Kristijan Jakšić, brucoš ZŠEM-a i TikToker.

Maja Krištafor, Mateja Klemenčić i Kristijan Jakšić sudjelovat će na panelu na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Znanost u politici, politika u znanosti

Kako je to biti znanstvenik i političar istovremeno? Može li se uopće ta dva posla raditi istovremeno? Koliko znanstvena karijera može utjecati na političku i obrnuto? Gubi li se znanstveni kredibilitet ulaskom u politiku? Postoji li and znanošću ‘politička čizma’? Ova i slična pitanja služit će kao odrednica rasprave na panelu ‘Znanost u politici, politika u znanosti’ na kojoj će sudjelovati Nino Raspudić, profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i saborski zastupnik iz Kluba zastupnika Mosta, Damir Bakić, profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i saborski zastupnik iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka te Zlatko Hasanbegović, povjesničar s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i saborski zastupnik iz Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

Nino Raspudić, Damir Bakić i Zlatko Hasanbegović sudjelovat će na panelu na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Mrze li mediji profesore?

Koliko medije uopće prate obrazovanje i je li to dovoljno? Čita li publika takav sadržaj? Nakon prosvjeda za kurikularnu reformu, je li došlo do pada interesa za sektorom s godinama? Što radimo krivo i gdje se možemo popraviti? Stanje u sektorskom novinarstvu komentirat će Ana Dasović iz 24sata, Marko Matijević sa srednja.hr te Martina Bolšec Oblak s Nove TV.

Marko Matijević, Ana Dasović i Martina Bolšec Oblak sudjelovat će na panelu na konferenciji srednja.hr I foto: privatna arhiva, srednja.hr


Povodom 10. rođendana portala organiziramo konferenciju srednja.hr+ Obrazovnih deset. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike srednja.hr+ ili preko Facebook događaja Konferencija: srednja.hr+ Obrazovnih deset