Pretraga

Gradivo 3. osnovne: Hrvatske željeznice blamiraju se pogrešno napisanom godinom na pročelju zgrade

A- A+

Svi koji prate showbizz scenu sjećaju se ogromne sprdnje iz 2013. na račun tetovaže Justina Biebera. Mladi je glazbenik jedan od brojnih ukrasa na svome tijelu želio posvetiti majci pa je tetovirao njenu godinu rođenja, 1975. i to rimskim brojevima. No, Biber, ili njegov tattoo majstor, napravio je kardinalnu grešku pa sada umjesto broja MCMLXXV, na ključnoj kosti nosi I IX VII V. Dakle, svaki od brojeva napisan je pojedinačno. Malo manja, ali slična greška već se godinama nalazi na pročelju zgrade Hrvatskih željeznica.

Screenhot: Google Maps

Na upravnoj zgradi Hrvatskih željeznica u Mihanovićevoj ulici 12, točno nasuprot luksuznog zagrebačkog hotela Esplanade, velikim je rimskim brojevima ispisana godina izgradnje. Trebala bi to biti 1903., ali netko je napravio očitu grešku pa umjesto MCMIII, na zgradi stoji MDCCCCIII.

Nismo sigurni koliko se dugo brojka u tom obliku nalazi na pročelju zgrade koju turisti s terase luksuznog hotela obožavaju fotkati, niti tko ju je ispisao, ali svakako bi se trebao vratiti u 3. osnovne. Naime, u tom se razredu uče višeznamenkaste rimske brojke.