Pretraga

YouTube ima novog rekordera po broju ‘dislajkova’, hint: Nije Justin Bieber

A- A+

Početkom 2010. na YouTube kanalu Justina Biebera objavljen je video za pjesmu ‘Baby’, nastao u suradnji tada megapopularnog pjevača i Ludacrisa. U ovih osam godina taj je video postao najnegativnije ocijenjen na platformi. No, u posljednjih tjedan dana Justin Bieber prestao je biti kralj ‘dislajkova’, a s trona ga je po broju negativnih ocjena na jednom video zapisu skinuo – sam YouTube.

Screenshot: YouTube

‘YouTube Rewind 2018: Everyone Controls Rewind’ video je koji na YouTubeu ima najveći broj negativnih ocjena, a njegov kreator sam je YouTube. Riječ je o videu koji bi gledatelje trebao podsjetiti na najpopularnije događaje na platformi, a u svega osam dana (nasuprot Bieberovih osam godina) prikupio je vrtoglavih 11 milijuna ‘dislajkova’. ‘YouTube Rewind 2018.’ do sada ima preko 128 milijuna pregleda, a pozitivnim ga je ocijenilo svega 2,2 milijuna gledatelja.

Usporedbe radi, Biebeov ‘Baby’ trenutno broji dvije milijarde pregleda, 10 milijuna ‘lajkova’ i 9,9 milijuna ‘dislajkova’.

Otkada je objavljen, negativne kritike na video ne prestaju pljuštati, a YouTuberi masovno snimaju svoje reakcije na video. Glavna kritika je ta da su iz videa izostavljeni neki od najpopularnijih YouTubera, poput PewDiePieja, kao i uistinu popularni videozapisi u 2018. Drugim riječima, YouTube je optužen za ‘ušminkavanje’ stvarnog stanja stvari u 2018. godini.

Iz YouTubea su za The Verge kazali kako im detronizacije Biebera u ovom slučaju nikako nije bila namjera.

– Iskreni ‘feedback’ ponekad može biti katastrofa, ali slušamo i cijenimo koliko je ljudima stalo. Uhvatiti svu čar YouTubea u jedan video teško je kao uhvatiti munju u bocu. Naučili smo da kreiranje sadržaja može biti uistinu teško i time raste naše poštovanje i divljenje prema YouTube kreatorima koji to čine svakodnevno. Nastavite komentirati video i možda ćemo objaviti listu 10 najboljih ‘Rewind dislike’ videa reakcije, poručuju iz YouTubea.

Jedan takav video Marquesa Brownleeja, koji je i sam nastupio u ‘YouTube Rewind 2018’ možete pogledati u nastavku.