Pretraga

Dualno obrazovanje – prezentacija rezultata programa “Skills Experts” i 3. AHK nagrada za strukovno obrazovanje

A- A+

Završno događanje programa Skills Experts i dodjela 3. AHK nagrade za strukovno obrazovanje okupile su u Zagrebu 20. listopada više od 80 sudionika uživo i online – među njima predstavnike relevantnih institucija, tvrtki i strukovnih škola.

ahk dualno obrazovanje

1. mjesto nagrada

Predsjednik Uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Marjan Vučak, u svom je pozdravnom govoru objasnio kako je Komora kroz program Skills Experts, financiranim od strane njemačkog Saveznog ministarstva gospodarstva i zaštite klime, posljednjih pet godina poticala i podržala uvođenje dualnog modela strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.  Naglasio je kako je program nastao kao odgovor na izazov osiguravanja stručnih budućih zaposlenika s kojima se njemačke tvrtke u inozemstvu, među ostalim i u Hrvatskoj, već godinama susreću.  Program Skills Experts omogućio je nekolicini njemačkih vanjskotrgovinskih komora diljem svijeta da podrže njemačke tvrtke, kao i  sve ostale tvrtke članice Komore, u obrazovanju svojih budućih zaposlenika po uzoru na njemački model dualnog obrazovanja.

Voditeljica programa Skills Experts, Jelena Barukčić Jelečević, predstavila je rezultate provedbe programa u Republici Hrvatskoj. Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i zajedno sa svojim tvrtkama članicama sudjelovala u izradi kurikuluma za dvije kvalifikacije prema dualnom modelu obrazovanja: prodavač i CNC operater.  U posljednjih pet godina 158 učenika u dvije generacije završilo je program za prodavača prema dualnom modelu, a trenutno ih se obrazuje 295. Program za CNC operatera prema dualnom modelu pohađa 305 učenika, a u šk.god. 2022./2023. prva generacija učenika će završiti program. Navedena dva programa provodi ukupno 15 strukovnih škola u 11 gradova te osam tvrtki članica Komore: Harburg-Freudenberger Belišće, Kaufland, kik, KM Kovnica, Konzum, Müller, Tokić, Spar.

Naglašeno je kako će Komora i po isteku programa ostati prisutna u temi dualnog obrazovanja s namjerom savjetovanja tvrtki oko uključivanja u dualno obrazovanje, poboljšanja suradnje sa strukovnim školama, promoviranja strukovnih zanimanja kao i tvrtki članica Komore koje provode praksu za učenike, usavršavanja mentora te potvrđivanja kvalitete provedbe programa u tvrtkama.

U panel diskusiji o iskustvima s dualnim obrazovanjem sudjelovali su predstavnici tvrtke Harburg-Freudenberger Belišće Ana Vuković i Mladen Matanović, Elisabetta Fortunato iz Odjela za unapređenje sustava strukovnog obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanje te učenica Trgovačke škole u Zagrebu Maja Siladi. Predstavljen je primjer dobre prakse – provođenje programa CNC operater DO u tvrtci HF Belišće. Kao najveće pozitivne promjene u dualnom obrazovanju istaknuto je povećanje prakse kod poslodavca, motivacijski razgovor između učenika i tvrtki, viši iznosi nagrada za učenike, uža suradnja između tvrtki i strukovnih škola te kurikulum na kojem su surađivali poslodavci. Naglašena je potreba za kontinuiranim usavršavanjem kako nastavnika u strukovnim školama tako mentora kod poslodavaca te marketinškim aktivnostima u smjeru profesionalne orijentacije.

Program je okrunjen dodjelom 3. AHK nagrade za strukovno obrazovanje za 2021./2022. – u suradnji s tvrtkama članicama Callidus-ustanova za obrazovanje odraslih i Profil Klett nagrađeni su najbolje učenice i učenici u programima za stjecanje kvalifikacija prodavač i CNC operater prema dualnom modelu obrazovanja. U kategoriji „dualnih prodavača“ prvo mjesto osvojila je Nikolina Horvat iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Drugo mjesta zauzela je Nina Kraus Jagić iz Srednje škole Ludbreg, a treće mjesto pripalo je Marineli Červik iz Ekonomske i turističke škole Daruvar. Među „dualnim CNC operaterima“ prvo mjesto pripalo je Ivanu Šimuncu iz Industrijske strojarske škole Zagreb. Drugo mjesto osvojio je Filip Kovačević iz Strojarske tehničke škole Osijek, a treće mjesto su podijelili Feliks Vičić i Siniša Panić iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod.