Pretraga

Ne znate kako provesti ove zimske praznike? Postanite lovci na duhove

A- A+

Organizira se radionica snimanja dokumentarnog filma pod nazivom ‘Lovci na duhove’, koja vas vodi u zabavni, kreativni i edukativni svijet istraživanja i snimanja. Imate priliku usavršiti svoj engleski jezik, na pet dana postati autori, istraživači i kreatori, a ako vam se svidi i nastaviti tako u budućnosti.

Foto: Bacači sjenki

U organizaciji udruge Bacači sjenki i CinEd 2.1 programa u sklopu FROOOM! interdisciplinarnih filmskih radionica od 19. do 23. veljače održat će se radionica snimanja dokumentarnog filma – ‘Lovci na duhove’, i to s poznatim talijanskim redateljem Domenicom Centroneom.

Na lokaciji Osnovne škole dr. Ivan Merz, od 9 do 15 sati, uz obilan i slastan ručak imat ćete prilike kreirati i učiti od filmskog profesionalca, dokumentarista, filmskog edukatora i multimedijskog praktičara, koji iza sebe ima nagrađivane filmove, osnovan svoj studio, te opus od igranih do dokumentarnih filmova.

Radionica će biti vođena na engleskom jeziku, a osim što ćete brusiti svoj engleski jezik, postat ćete i istraživači koji zvukom i slikom dokumentiraju ‘duhove’ grada Zagreba te stvoriti svoj autorski rad.

Zašto lov na duhove i zašto dokumentarni rod?

Zapadna kultura duhove je uvijek prikazivala kao nadnaravna bića, nešto što ne pripada materijalnom svijetu. Međutim, osvrnemo li se na društva koja su bila (ili su još uvijek) netaknuta industrijalizacijom i povezana s prirodom, shvatit ćemo da se radi o samo još jednom narativu zapadnog društva, oblikovanom materijalnim i znanstvenim poimanjem svijeta. Duhovi koji ne ‘zaposjedaju’ samo sablasne kuće ili groblja, već gradske ulice, betonske zgrade, tržnice, prepune podzemne stanice, u neprekidnoj su interakciji s nama, prenoseći sjećanje i identitet mjesta, ljudi i zajedničke povijesti. Cilj je s polaznicima, poput lovaca na duhove, istražiti zaboravljena i napuštena mjesta u neposrednoj blizini te izoštriti osjetila tako što ćemo snimače zvuka pretvoriti u detektore prisutnosti, a kamere u uređaje za dokaze. Upuštajući se u ovu radionicu, obvezujemo se prihvatiti razigranu premisu u njenu temelju: duhovi su stvarni, samo smo izgubili sposobnost slušati ih!

Da bi znao stvarati film, najprije ga moraš znati gledati!

Gledanje i razgovor o filmovima važan su dio radionice, tu će nam pomoći sadržaj sa CinEd digitalne platforme – posebno kratki dokumentarni filmovi ‘Babajanja’ i ‘Market’ te dugometražni dokumentarni film ‘Interval’ i pedagoški materijal Filmski dijalozi: video montaža – koji će biti
okosnica programa i izvor kreativnosti i inspiracije za polaznike. Također, sudionici podijeljeni u manje grupe, ići će na terenska istraživanja starih tvornica, tržnica i napuštenih mjesta u neposrednoj blizini škole s ciljem produciranja kratkog dokumentarnog filma. Poseban fokus masterclassa biti će na snimanju zvuka, elementu koji će dalje voditi proces pisanja i snimanja.

Više o samoj radionici po danima, te ostalim detaljima saznajte ovdje.


FROOOM! je stvaralački program zabavnog i obrazovnog karaktera koji, u Republici Hrvatskoj i međunarodno, nudi djeci i mladima mogućnost inovativnog ulaska u svijet filma. Program se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Provodi se od 2011. u preko 12 gradova RH, a kroz partnerstva s međunarodnim mrežama i projektima filmskog i medijskog opismenjavanja (ECFA, CinEd, TwistedEdu) i u više država Europe i svijeta, pa smo tako u 2022. predstavljali Bacače sjenki i Frooom! čak u dalekom Čileu, u predivnom pacifičkom gradu Valparaiso, na festivalu Ojo de Pescado (Riblje oko).

Podršku FROOOM! – u daju Hrvatski audiovizualni centar – HAVC, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Primorsko goranska županija, Grad Koprivnica, Grad Velika Gorica, Agencija za elektroničke medije VRH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Program Erasmus+ Europske unije te mnogi drugi.