Pretraga

Počeci filma – Cined edukativna radionica za učitelje i nastavnike o korištenju filma u učionici pod vodstvom redateljice

A- A+

CinEd program korištenja filma u nastavne i izvannastavne svrhe, u organizaciji Udruge Bacači sjenki, nastavlja s edukacijama!

Edukativna radionica ‘Počeci filma‘ za učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola, održat će se 2. i 3. travnja 2024., od 10:00 do 15:00 sati, u OŠ ‘Dr. Ivan Merz’ (Ulica Račkog 4) u Zagrebu.

Radionicu ”Počeci filma” voditi će Evi Karageorgu, redateljica, producentica i filmska edukatorica iz Sofije (Bugarska), a uključivat će prezentaciju međunarodne filmsko-edukativne platforme CinEd, na njoj dostupnih filmova i pedagoškog materijala, gledanje i analizu filmova, vježbe demonstracije praktičnog rada s djecom i mladima te samostalni rad s filmom po vlastitom odabiru.

‘Počeci filma’ predstavlja uzbudljiv program kratkometražnih filmova koji seže u sam početak filmske umjetnosti i njenih prvih razvojnih koraka. Ovaj program istražuje podrijetlo i evoluciju dva ključna pravca filmskog stvaralaštva koja su oblikovala kinematografiju kakvu poznajemo i danas. Slijedeći tragove povijesti filma, pratimo putovanje kroz vremenski pejzaž koji obuhvaća dva temeljna pristupa: snimanje stvarnosti i korištenje filmskih vizualnih trikova za stvaranje čarobnih svjetova. Prvi pripada braći Lumière, čiji su filmovi zabilježili autentične trenutke svakodnevnog života. Njihov pristup bio je temeljen na dokumentiranju stvarnosti, prikazujući svijet kakav jest, bez intervencije ili manipulacije. S druge strane, Georges Méliès eksperimentirao je s filmskim vizualnim trikovima kako bi stvorio fantastične i čarobne svjetove na filmskom platnu. Njegova kreativnost i inovativnost rezultirale su filmovima, koji su istraživanju granica mašte i stvaralaštva dali potpuno novu dimenziju.

Sudjelovanje je besplatno te polaznici po završetku programa dobivaju ovjerene potvrde s navedenim područjem edukacije i brojem sati. Radni jezik radionice je engleski, ali uz voditeljicu iz Bugarske bit će prisutan i jedan voditelj iz Hrvatske.  Za sve polaznike je u pauzama osiguran ručak. Za više informacija i prijavu posjetiti ovu poveznicu. Radionica je financiran u sklopu CinEd 2.1 projekta sredstvima: Creative Europe – MEDIA strand, HAVC-a, Grada Zagreba – Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

BIOGRAFIJA VODITELJICE

Evi Karageorgu (Sofija, Bugarska), producentica i filmska edukatorica specijalizirana za programe kinematografske edukacije djece i mladih. Zaposlena je kao koordinatorica projekata i mentorica pri snimanju filmova u trenutno najvećoj nevladinoj organizaciji za filmsko obrazovanje u Bugarskoj – Arte Urbana Collectif. Među njezinim glavnim projektima u AUC je koordinacija i produkcija međunarodnog filmskog festivala za djecu i mlade ‘Meetings of Young European Cinema’.
Prije povratka u Bugarsku 2019. godine, Evi je bila dio tima organizacije za dokumentarnu produkciju Doc Society u Londonu, gdje je radila na razvoju metodologije za školsko obrazovanje putem dokumentarnog filma. Prije Londona, živjela je u Sloveniji gdje je bila producentica festivala ‘Eye on Film Youth Film Festival’, što je uključivao opsežnu selekciju međunarodnih filmova i organizaciju popratnih program u formi radionica i masterclassova za djecu i mlade.