Pretraga

Otvorene prijave za filmske radionice: Prilika za sve koji razmišljaju o redateljskom pozivu

A- A+

‘Mali veliki redatelji’ – projekt u sklopu kojeg mladi imaju priliku kroz besplatne online radionice učiti o filmskoj režiji – nastavljaju s aktivnostima i pripremili su ljetni ciklus koji počinje 1. srpnja.

foto: Jeremy Yap /Unsplash

Ciklus ‘Mali veliki redatelji’ sastoji se od 13 radionica, kao i svi prethodni, no ovoga puta su predviđene i dvotjedne „pauze“ tijekom kojih polaznici rade na svojim samostalnim radovima. Ljetni ciklus radionica započet će 1. srpnja.

– Filmska režija i stvaranje filma nije nimalo lak zadatak, a još manje brz. Radi se o procesu koji uključuje više uloga i zadataka – od pisanja scenarija preko snimanja do montaže. Polaznici kroz radionice uče o svakoj od tih etapa, a uz mentorsku podršku filmskog redatelja i izvoditelja se okušavaju i u praktičnom dijelu. Ideja je da po završetku programa svaki polaznik ima snimljen svoj kratki film, kažu organizatori.

Projekt provodi Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava u partnerstvu s Udrugom za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“ Daruvar. Ukupan iznos projekta je 499.156,00 kn, a provodi se uz financijsku podršku Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 424.282,60 kn.

Prošli put, zbog velikog broja prijava, morali su upisivati i ‘preko reda’

Iako je projektni tim bio zabrinut oko zainteresiranosti sudionika tijekom ljeta, kada je većina mladih na praznicima i moru, dosadašnje prijave pokazuju kako je interes velik. Prijašnje grupe su popunjene i preko kapaciteta, zbog čega ne postoji sumnja u jedno – mlade zanima filmska umjetnost i žele biti dio nje. Sudeći pak prema dosadašnjem iskustvu s radionica, sigurno je i da su mladi puni kreativnosti i predivnih priča koje žele ispričati.

– Znamo da je ova izjava već pomalo klišej, ali vjerujte, rad s mladima je zbilja inspirativan. Nevjerojatno je koliko svježe i kreativne energije donesu. Također, moramo istaknuti, mladi zbilja žele učiti! Vrijedni su, uporni, zainteresirani, žedni nečeg drugačijeg i zanimljivog. Jako smo ponosni na sav njihov trud i zaljubljeni u njihove radove nastale tijekom ovog projekta, uzbuđeno prenose iz Centra.

Dolje donosimo raspored ljetnih radionica u četvrtom ciklusu, a više informacija možete pronaći na Facebook stranici Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava ili zatražiti putem maila [email protected].

Ako imate od 15 do 25 godina i želite se uključiti, prijavite se putem obrasca na ovoj poveznici.

Raspored ljetnog ciklusa

Srpanj

četvrtak 01.07. – Upoznavanje i uvod filmske vrste i rodove

utorak 06.07. – Što je film?

četvrtak 08.07. – Filmski planovi i kako gledamo sliku?

utorak 13.07. – Kako gledamo ono što ne vidimo na slici?

četvrtak 15.07. – Kako pričati priču?

 

Kolovoz

utorak 03.08. – Kako se piše scenarij i crta knjiga snimanja?

srijeda 04.08. – Što je sve režija?

utorak 10.08. – Prezentacije i razgovor s velikim redateljem

četvrtak 12.08. – Kako se pripremiti za snimanje

utorak 17.08. – Montaža zvuka je zabavna

 

Rujan

četvrtak 02.09. – Kako posložiti kadrove nakon snimanja

utorak 07.09. – Montaža – tik pred ciljem

četvrtak 09.09. – Projekcija filma i podjela diploma