Pretraga

Održan 8. Simpozij studenata kemičara na PMF-u

A- A+

Dana 21. listopada održao se Simpozij studenata kemičara na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.  Još davne 2014. godine organiziran je prvi ovakav simpozij pod vodstvom Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva (SSHKD) na inicijativu nekolicine studenata kemije zagrebačkog PMF-a te izv. prof. dr. sc. Dominika Cinčića. Upravo zahvaljujući njima, ali i studentima koji su ih naslijedili, tradicija provedbe Simpozija nastavila se sve do danas, a ključni je cilj razmjena iskustava i ideja između studenata koje zanima istraživački rad.

Održan 8. Simpozij studenata kemičara na PMF-u | Foto: PMF ZG

Organizatori ovoga događaja isključivo su studenti koji dolaze s različitih fakulteta kemijskih usmjerenja. Njihovo geslo studenti za studente ističe želju za povezivanjem studenata kemije. Iako naziv Simpozija u sebi sadrži riječ studenti, neizbježno je spomenuti plenarne i pozvane predavače te sve ostale stručnjake koji neiscrpno motiviraju studente.

Plenarna i pozvana predavanja bila su raspodijeljena prema tematici u neka od glavnih područja kemije: anorganska, organska, analitička, fizikalna i biokemija. S druge strane, više od 30 studenata svoje je kolege upoznalo s vlastitim znanstvenim radom u obliku posterskih priopćenja ili usmenih izlaganja.

Predsjednik ovogodišnjeg SiSK-a bio je student 2. godine diplomskog studija kemije na zagrebačkom PMF-u, Dario Šušnić, te je naglasio kako je prilično zadovoljan ovogodišnjom organizacijom.

– Prošle sam godine prisustvovao SiSK-u kao pasivni sudionik i oduševila me sposobnost drugih studenata da nešto tako dobro i profesionalno organiziraju. Ove godine sam se prijavio za predsjednika Organizacijskog odbora kako bih i ja pridonio toj priči. Svidjela mi se ideja da pomažem u ostvarivanju nečega, a da to pomaže i drugima. SiSK vodi studente kemije i kemičare do novih informacija i poznanstava, bili oni aktivni ili pasivni sudionici ili članovi Organizacijskog odbora. Pomogao je i meni, naučio sam puno novih stvari, a posebice da svim ljudima treba malo drugačiji pristup i da o svemu treba razmišljati tri ili četiri, a ne jedan ili dva koraka unaprijed kad želiš nešto dobro ostvariti, rekao je Šušnić.

Također, brojni pasivni sudionici uživali su u programu Simpozija na kojemu su mnogo toga naučili, ali se i dobro zabavili. To je potvrdila Karla, apsolventica diplomskog studija na Kemijskom odsjeku PMF-a.

– Simpozij je bio odličan, svidjelo mi se što se ove godine uvela i nastavna sekcija, gdje se može jako puno naučiti čak i ako se inače baviš istraživačkom kemijom. Bitno je za studente da znaju koje su im sve opcije i da nastava nije bauk. Najviše su me oduševili studenti koji su izlagali svoje radove. Imali su odlična i jasna predavanja koja su potaknula i njihovu publiku da se uključe, pa je tako bilo postavljeno jako puno dobrih pitanja. Atmosfera je bila jako opuštena i jako je ugodno bilo prisustvovati ovom događaju, rekla je.

Duga i bogata karijera koja zasigurno čeka sve studente kemijskih usmjerenja može uspjeti samo ako se povežu s drugim kolegama, a to im ovaj Simpozij omogućava. Stoga, ako ste student ili se vidite u znanosti, SiSK je idealna prilika da proširite svoje vidike!