Pretraga

Ministarstvo ima zanimljiv natječaj za učenike koji vole pisati: Dodjeljuju se novčane nagrade

A- A+

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji se školuju po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Cilj natječaja je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Svaki srednjoškolac može prijaviti jednu kratku priču o Domovinskom ratu, a oni najbolji dobit će novčane nagrade.

pisanje

Pisanje | foto: Unsplash

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u 2024. godini. Kratka priča treba biti na standardnom hrvatskom jeziku ili narječju i treba tematizirati posredni, prepričani doživljaj Domovinskog rata uz navođenje izvora ili događaj stvarne ili fikcijske naravi.

U Povjerenstvu za bodovanje bit će književnici, novinari i stručnjaci za hrvatski jezik

Tekst kratke priče ne smije biti kraći od jedne kartice teksta, 1.800 znakova s razmacima, ni duži od pet kartica teksta, 9.000 znakova s razmacima. Svrha natječaja je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, a on se temelji na raspoloživim sredstvima osiguranim u Državnom proračunu. Sudjelovati mogu srednjoškolci iz Hrvatske ili Bosne i Hercegovine s jednom kratkom priču koja ranije ne smije biti objavljena u tiskanom ili e-obliku.

– Kratke priče koje ispunjavaju uvjete iz Javnog poziva razmatrat će Povjerenstvo za vrednovanje imenovano od strane potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, sastavljeno od književnika, književnih kritičara, novinara te stručnjaka za hrvatski jezik i književnost. Povjerenstvo za vrednovanje samostalno je u svojim odlukama i mišljenjima, stoji u natječaju.

Postupak vrednovanja odvija se u tri zasebna kruga te zasebno za učenike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U drugi krug vrednovanja ulazi do 40 posto kratkih priča s najviše postignutih bodova iz prvog kruga. U treći krug ulazi sedam do 14 kratkih priča s najviše postignutih bodova u drugom krugu. Odluku o dodjeli nagrade donosi potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Izdvojeni članak
učenici 2.h razreda, kuhari srednja strukovna škola vinkovci

Video: Kako iskoristiti ostatke ručka od dana prije? Učenici nam pripremili ukusno jelo od ostataka

Glavna nagrada 450 eura, nastavnici mogu dobiti bodove za napredovanje

Nagradni fond za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike iz Hrvatske iznosi 1.500 eura. Sedam najboljih kratkih priča bit će nagrađene novčanim iznosima. Prva nagrada iznosom od 450 eura, druga nagrada iznosom od 300 eura, a pet ravnopravnih trećih nagrada iznosom po 150 eura. Nagradni fond za kratku priču za učenike iz Bosne i Hercegovine koji se školuju po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku iznosi do 900 eura..

Dodjela nagrada organizirat će se do kraja školske godine 2023./2024. Sukladno Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima, navodi se u natječaju, mentorstvo natjecateljima koji ostvare minimalno četiri boda u prvom krugu vrednovanja za kratke priče se boduje, a dodatno se boduje mentorstvo natjecateljima za kratke priče koje su nagrađene ili pohvaljene.

Natječaj je otvoren do 8. ožujka, a možete ga pronaći ispod. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.