Pretraga

Ova gimnazija nudi interdisciplinarni pristup nastavi, evo što to znači

A- A+

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti ima moderan pristup nastavi za mlade 21. stoljeća koristeći se dinamičnom, kreativnom, projektnom, interaktivnom i interdisciplinarnom nastavom te poticanjem timskog rada.

Foto: PPG

U našoj školi njegujemo interdisciplinarni pristup predmetima u svakodnevnoj nastavi. Uz to svako polugodište provedemo jedan dan sudjelujući u zanimljivim radionicama i predavanjima koji povezuju nekoliko predmeta, a sve pod nazivom Interdisciplinarni dan. Na sličan su način koncipirani naši Interdisciplinarni sati te Tematski dani.

Učenici zadanoj temi pristupaju na kreativan način, a lakše i brže usvajaju nova znanja jer informacije povezuju iz nekoliko različitih pogleda: sa strane društvenih te prirodoslovnih predmeta. Svrha ovakve nastave jest izaći iz okvira pojedinih predmeta i povezati različita znanja čime pripremamo učenike za ono što ih očekuje kad izađu iz školskih klupa.

Interdisciplinarni sati

Interdisciplinarni sat omogućuje povezivanje dvaju različitih predmeta na jednom nastavnom satu. Tom prilikom profesor jednog predmeta dolazi „u goste” drugom profesoru na sat te predstavlja temu iz svoje perspektive. Puno se pojmova preklapa u različitim predmetima, a ako se teme predstave na ovakav način, učenici se uče povezivati gradivo, brzo ga usvoje i ovo im znanje ostaje zauvijek. Tako na primjer na satu Španjolskog, povežemo sate Povijesti i Engleskog ili Matematike i Biologije. Ovaj oblik međupredmetne nastave razvija vještinu učenika da primjenjuju povezivanje i kritičko promišljanje u svim predmetima. Povrh toga ove im vještine mogu pomoći u budućem usvajanju znanja, daljnjem školovanju i profesionalnom razvoju.

Interdisciplinarni dan

Umjesto klasične nastave, za vrijeme Interdisciplinarnog dana učenici imaju radionice iz nekoliko različitih predmeta o istoj temi, rade projekte, rješavaju kvizove i kreativne zadatke u grupama. Njihova angažiranost na taj način rezultira lakšim pamćenjem bitnih dijelova gradiva, a interdisciplinarno povezivanje različitih aspekata razvija njihovo promišljanje i logičko zaključivanje. Neke od dosadašnjih tema koje su se protezale našim interdisciplinarnim danima bile su August Šenoa, avangarda, ljubav, boje, glazba, bonton, mozak, prirodoslovni piknik, mitovi i legende, snovi te STEM i umjetnost.

Tematski dani

Budući da su učenici odlično reagirali na naše Interdisciplinarne dane i Interdisciplinarne sate, u školskoj godini 2023./2024. obogatili smo nastavu i Tematskim danima koji školsku svakodnevicu čine dinamičnijom. Predstavili smo Znanstveni, Kulturni i Sportski dan. Tom prilikom nastavnici srodnih predmeta organiziraju različita predavanja, radionice, projekte, odlaske na izložbe, koncerte, predstave, na fakultete i institute. Tematski dani popularni su jednako među učenicima i nastavnicima te ne znamo tko se svakom sljedećem više veseli, učenici ili nastavnici.

Vidimo se uskoro u novoj školskoj godini!

Želite saznati više o Prvoj privatnoj gimnaziji i dogovoriti razgovor za upis u novu školsku godinu? Javite nam se na [email protected] ili nazovite 099/ 3147 990 ili 099/ 4852 142 i dogovorite razgovor – s budućim učenicima i roditeljima vodimo razgovore za upis.