Pretraga

Zagrebački gimnazijalci prvi u Hrvatskoj debatiraju na Sveučilištu Yale

A- A+

Učenici iz Prve privatne gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba prvi su iz Hrvatske koji debitiraju na Sveučilištu Yale, odnosno na godišnjoj debatnoj konferenciji Yale Model United Nations. Zbog korone ove godine se održava online, a sudjeluje više od 2.000 srednjoškolaca iz 40 zemalja.

Foto: Unsplash

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti jedina je škola iz Hrvatske te jedna od pet iz Europe na debatnoj konferenciji Sveučilišta Yale. Učenici sudjeluju na godišnjoj debatnoj konferenciji Yale Model United Nations – najprestižnijoj svjetskoj simulaciji debate Ujedinjenih naroda, koja se održava online u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Yale od 20. do 23. siječnja.

– Nastavljajući dugogodišnju tradiciju sudjelovanja na debatnim Model United Nations konferencijama na Sveučilištu Harvard, ove smo si godine zadali novi izazov i prijavili se na Yale Model United Nations. Posebno nas veseli što smo primljeni u žestokoj konkurenciji jer je uz Harvard Model United Nations ovaj na Yaleu jedan od najpoznatijih u SAD-u. Jedina smo škola iz Hrvatske na ovoj konferenciji te jedna od samo pet gimnazija iz cijele Europe, poručili su iz gimnazije.

Sudjeluje više od 2.000 srednjoškolaca iz 40 zemalja

Riječ je o četverodnevnoj simulaciji rada Ujedinjenih naroda za više od 2000 srednjoškolaca iz 40-ak zemalja diljem svijeta.

– Delegati se uče debatiranju i pravilima diplomacije kako bi riješili složene društvene izazove i politička pitanja. Uživljavaju se u uloge zastupnika UN-a te istražuju na koji način funkcionira globalna politika. Debatirajući o temama kao što su međunarodna i nacionalna sigurnost, politički i ekonomski razvoj, ljudska prava, održivost i sl., delegati uče kako se treba ponašati u međunarodnim pregovorima, istovremeno njegujući timski rad i usvajanje novih gledišta za sveukupni boljitak svih sudionika složenog političkog procesa, objasnili su.

Njihovi delegati su se mjesecima marljivo pripremali s mentoricama Majom Breitenfeld, Dorom Ceceljom i Leom Hlad, učeći o radu Ujedinjenih naroda, prateći aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavajući povijesne krize i teme prijepora među zemljama.

– Na konferenciji naši zastupnici predstavljaju Peru. Roko debatira kao zastupnik Odbora za razoružanje i sigurnost, Norma predstavlja Ekonomski i financijski odbor, Katarina je Visoki povjerenik za izbjeglice, Nora zastupa Agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku, Mia debatira u ime Administrativnog i budžetnog odbora, Lucia je predstavnica Društvenog, humanitarnog i kulturnog odbora, a Regina zastupa UN-ov program za okoliš, najavili su iz gimnazije.

Izdvojeni članak

Zagrebački gimnazijalci debatirali na Harvardu: ‘Pamtit ćemo pregovaranja i teške odluke’

Zbog korone ove godine imaju online simulaciju

Do sada su 12 godina za redom nastupali na Harvard Model United Nations, no zbog epidemiološki izazovne situacije ove su si godine zadali novi izazov i odlučili sudjelovati na online simulaciji debate Sveučilišta Yale.

– Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, ali i velik osjećaj zajedništva i postignuća približavaju nam svijet diplomacije i aktualnih zbivanja te naglašavaju značaj kritičkog mišljenja među mladima. Upravo je ono jedan od kamena temeljca Prve privatne gimnazije koji s ponosom njegujemo među našim učenicima, naglasili su.

Sudjelovanje na ovoj debatnoj konferenciji ujedno je i prilika da učenici sklope poznanstva s delegatima iz cijelog svijeta te da se upoznaju sa stotinjak studenata sa Sveučilišta Yale.

– To im dodatno pruža uvid u mogućnosti studiranja u SAD-u te sve studijske programe ovog uglednog sveučilišta. Sigurni smo da će i sljedeća YMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju, zaključili su iz Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.