Pretraga

Studij u Austriji – tvoj prvi korak na putu do uspjeha!

A- A+

Austrija nisu samo Mozart kugle, skijanje, Beč i Alpe. Znaš li da na austrijskim sveučilištima i na mnogim veleučilištima redovni hrvatski studenti ne plaćaju školarinu? Zanimaju te uvjeti upisa na austrijske fakultete? Koja razina poznavanja njemačkog jezika je dostatna za studij? Kako pronaći smještaj, gdje kupiti knjige ili gdje pronaći studentski posao? Imaju li austrijski fakulteti prijemne ispite?

dani austrijskih fakulteta

Dani austrijskih fakulteta | Foto: Advantage Austria

Sve to možeš saznati iz prve ruke na Danima austrijskih fakulteta u organizaciji ADVANTAGE AUSTRIA – Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu! Sudjelovanje je BESPLATNO!

KADA?
Petak, 3. ožujka 2023., 10:00 – 17:00 sati
Subota, 4. ožujka 2023., 10:00 – 15:00 sati

GDJE?
Austrijski kulturni forum, Gundulićeva 3, 10000 Zagreb

Za dolazak u prostore Austrijskog kulturnog foruma potrebna je prethodna prijava! Prijaviti se možeš OVDJE! Prijavom ujedno sudjeluješ i u našoj nagradnoj igri u kojoj možeš osvojiti poklone naših izlagača koji se predstavljaju!

Dođi i upoznaj naše izlagače:

CAMPUS 02 – ekonomsko veleučilište, Graz
Osam bachelor programa, sedam master studija i sedam akademskih tečaja usavršavanja, preko 5.800 apsolvenata već je uspješno završilo studij. Ako te zanima automatizacija, smart automation, management inovacija, ekonomska informatika, business data science, software development i sl., onda je Campus 02 pravo mjesto za tebe.

Veleučilište FH Joanneum
Veleučilište s kampusima u Grazu, Kapfenbergu i Bad Gleichenbergu, koje je već dobro poznato hrvatskim studentima, nudi velik broj bachelor i master studija na poljima primijenjene informatike, građevinarstva, energetike, zdravstvenih studija, managementa, medija & dizajna.

Veleučilište FH Burgenland
Veleučilište s bachelor i master programima na poljima ekonomije, IT-a, socijalnih znanosti, energije & okoliša i zdravstvenih studija. Kampusi se nalaze u Eisenstadtu i Pinkafeldu.

Veleučilište FH Oberösterreich
Veleučilište iz Gornje Austrije s četiri kampusa u Hagenbergu (informatika, komunikacije, mediji), Linzu (medicinska tehnika, primijenjen socijalne znanosti), Steyru (ekonomija&management) i Welsu (tehnika & primijenjene prirodne znanosti) pored studijske ponude na njemačkom jeziku nudi i tri bachelor te devet master studija na engleskom jeziku.

MCI The Entrepreneurial School
Visoka poduzetnička škola iz Innsbrucka nudi bachelor i master studije na njemačkom i engleskom jeziku. Osim toga možete studirati redovito, izvanredno, uz posao, dualno ili online – sve opcije su vam na raspolaganju. Možete studirati na polju ekonomije i društvenih znanosti te tehnologije i life sciences.

Koledž ÖHV-Trainee Tourismuskolleg, Semmering
Ako se vidite u turizmu, ali želite i što prije početi raditi, a ne samo učiti teoriju, onda je ovaj turistički koledž pravo mjesto za vas. Uz besplatnu teorijsku nastavu (nema školarina!) u turističkoj školi imate i plaćeni on-the-job trening, tako da lako možete financirati studij. Nakon dvogodišnjeg studija ubrzanim postupkom, uz dva dodatna semestra dolazite do bachelor statusa.

Tehničko sveučilište TU Graz
Tehničko sveučilište nudi ti niz tehničkih smjerova kao što su arhitektura, građevina, biomedicinski inženjering, informatika, software engineering, procesna tehnika, molekularna biologija, strojarstvo, fizika, matematika, elektrotehnika… Bachelor studiji se provode pretežito na njemačkom jeziku, dok se na master studijima nudi i veliki broj programa na engleskom jeziku.
Da nije neki bauk studirati i na njemačkom jeziku, saznat ćete direktno od hrvatskih studenata-ambasadora sveučilišta.

Veleučilište Technikum Wien

Ako te zanimaju tehnička zanimanja i studij u kojem dobivaš praktična znanja, onda je Technikum Wien, tehničko veleučilište u Beču pravi odabir. Strojarstvo, mehatronika/robotika, Smart Homes, IT, ICT, obnovljivi izvori energije, elektronika IoT&Smart Infrastructure, biomedical engineering, itd. te očekuju na bachelor razini studija. Na master razini možeš studirati i na engleskom jeziku regenerativnu medicinu, sportsku tehnologiju, eHealth&medical engineering ili IoT.

Općenito o studiju u Austriji

U Austriji je trenutno registrirano više od 70 institucija za visoko obrazovanje, koje nude preko 2.000 studijskih programa. Pri tome je nužno napomenuti kako odličnih sveučilišta i veleučilišta nema samo po glavnim gradovima saveznih pokrajina, već i u brojnim manjim mjestima koja imaju svojih specifičnih prednosti i draži.

Ukupno u Austriji studira oko 370.000 studenata, a od toga je u prosjeku svaki četvrti student stranac, što znači da je multikulturalnost i internacionalnost na visokom nivou i da se, ako krenete studirati u Austriji, nećete osjećati neobično, a mnogi fakulteti i veleučilišta imaju i posebne predstudijske programe za prilagodbu stranih studenata i primjerice pripreme za prijemne ispite, pa i usavršavanje njemačkog jezika.

Studiranje na državnim sveučilištima kao i na nekim veleučilištima je za redovne studente besplatno. Plaća se jedino godišnje osiguranje od dvadesetak eura. Izvanredni studenti plaćaju malo više od 363 eura po semestru. Privatna sveučilišta i veleučilišta naravno imaju svoje cijene, pa vam savjetujemo da se o njima informirate na njihovim stranicama.

Nekoliko korisnih linkova

Prva adresa za #studij u Austriji: www.studyinaustria.at, stranica Austrijske agencije za međunarodnu suradnju u obrazovanju OeAD.
Zanimaju te #stipendije: www.grants.at, popis svih stipendijskih programa koji se nude u Austriji.
Pored stipendija postoji i niz drugih olakšica i poticaja za studente u Austriji. Njih možeš pronaći na www.stipendium.at.
Pregled studijskih smjerova koji se nude u Austriji: www.studienwahl.at je pravo mjesto za pretragu.
Zanima te neko veleučilište? Na www.fachhochschule.ac.at možeš pronaći popis i detalje o svakom veleučilištu u Austriji.