Pretraga

[VIDEO] Fakultet strojarstva i brodogradnje u gostima kod MIOC-a

A- A+

Učenicima zagrebačke XV. gimnazije kroz interaktivne aktivnosti predstavljeni studiji, laboratoriji i studentske udruge FSB-a.

13. veljače 2023. učenike zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, iznenadio je zanimljiv i neobičan posjet. Ako ste se i vi igrom slučaja u to vrijeme zatekli već na samom ulazu XV. gimnazije, mogli ste vidjeti poprilično razigranu, zaposlenu, nasmijanu i raspričanu ekipu, upotpunjenu malim robotskim pomagačima. Pogađate – riječ je o studenticama i studentima te nastavnicama i nastavnicima zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB-a) koji su posjetili MIOC kako bi predstavili Fakultet učenicima škole.

Učenici su  imali priliku zaviriti u samo neke od brojnih laboratorija FSB-a koji su se ovim putem predstavili učenicima.

Studenti i nastavnici sve popularnijeg smjera Mehatronike i robotike na studiju Strojarstva privukli su učenike raznim malim robotskim sustavima, uz posebnu asistenciju Spota – robopsa. Uz istoimeni smjer na studiju Strojarstva, studij Mehatronike i robotike od akademske godine 2021./22. predstavlja novi zasebni studij na što je FSB izrazito ponosan.

U gužvi su se našli i predstavnici ostalih smjerova studija Strojarstva. Studentice i studenti s asistenticom Laboratorija za eksperimentalnu mehaniku na zanimljiv su način privukli učenice i učenike pričajući im o interdisciplinarnoj poveznici između medicine i strojarstva, pokazujući razne razvijene implantate sklopljene s umjetnim kostima koji predstavljaju sponu između inženjera i liječnika. Laboratorij za energetska postrojenja dovezao se na biciklima na vodik te iznenadio učenike pričom projekta razvoja sunčane vodikove punionice. Dio izložbenog prostora zauzeli su i dronovi razvijeni na Fakultetu, a koji se istražuju i u sklopu studija Zrakoplovnog inženjerstva i svemirske tehnike.

Studij Brodogradnje prezentirali su nastavnici i članovi Udruge studenata brodogradnje raznim zanimljivim pokaznim maketama i modelima plovila, a mnoštvo učenika nije im dalo previše vremena za odmor postavljajući im vrlo zanimljiva pitanja.

Ako je nešto sigurno, onda je to nevjerojatna širina znanja koju vam FSB može pružiti

Vi ste generacija koja će rješavati nove probleme na koje svi mi možda ovog trena nismo spremni. Istina, bit će izazovno, no ono što ćete steći sa znanjem koje će vam FSB pružiti vrijedno je svake sekunde uloženog vremena.
Tea Žakula, voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost, učenicima MIOC-a, 13. veljače 2023. godine.

Studentske udruge predstavili su članovi Udruge mehatroničara sa svojim robotom koji sam igra nogomet i sprema se za velika svjetska natjecanja te FSB Racing Team koji je prikazao onu prepoznatljivu karakteristiku FSB-a kroz novi električni bolid s kojim se natječe na prestižnim svjetskim F1 stazama.

Učenicima su život na FSB-u i programe na interaktivnoj učeničkoj tribini približili prodekan prof. dr. sc. Igor Karšaj, voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost izv. prof. dr. sc. Tea Žakula, voditelj Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA doc. dr. sc. Marko Švaco, asistentica u Laboratoriju za eksperimentalnu mehaniku Petra Adamović te student smjera Mehatronika i robotika Nino Dragičević. U ugodnoj atmosferi predvođenoj ravnateljem škole prof. Nikolom Dmitrovićem, mogli ste čuti odgovore na pitanja poput: Što je moguće studirati na FSB-u? Je li istina da FSB i nisu samo motori i auti? Što mogu biti nakon što završim FSB? Ima li društvenog života na FSB-u? Čime će se baviti FSB za sljedećih 5, 10 godina? Gdje se mogu zaposliti kada završim FSB?

Kako biste barem na tren osjetili djelić atmosfere FSB-ovog posjeta MIOC-u, možete pogledati galeriju fotografija te kratki video. Ako ste pak zainteresirani za više informacija o FSB-u, posjetite naše službene stranice i društvene mreže.

Za sljedeću godinu, nastavnici FSB-a otkrili su nam da u MIOC planiraju dovesti još više laboratorija, a ne sumnjamo kako će se maturanti u sljedećoj godini umjesto hodnicima MIOC-a hodati hodnicima FSB-a.

Osim MIOC-a, FSB aktivno posjećuje i ugošćuje i druge škole diljem Hrvatske te sudjeluje na dva projekta razvoja regionalnih centara kompetentnosti u srednjoškolskom obrazovanju u svoj području.