Pretraga

Zagrebački gimnazijalci 14. put debatirali na Harvardu

A- A+

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti imali su čast 14. godinu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji Harvard Model United Nations – najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard, koja se održala od 25. do 28. siječnja u Bostonu.

Foto: Prva privatna gimnazija Zagreb

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 4000 učenika iz 60-ak zemalja koja se održava u Bostonu, SAD, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate, a Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati.

Foto: Prva privatna gimnazija

Čak 12 PPG delegata debatiralo je unutar odabranih odbora u Općoj skupštini te zastupalo Liberiju. Petar Galinec i Timur Krkalić zastupali su Posebni odbor za politiku i dekolonijalizaciju (SPECPOL), Katarina Würsching debatirala je u sklopu Konferencije u Bandungu, Lena Palić predstavljala je Međunarodnu organizaciju rada (ILO), Luce Cvitković i Maša Maglić debatirale su u sklopu Odbora za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja (SOCHUM), Marija Mohorović predstavljala je UNICEF, Lukas Maras predstavljao je Međunarodnu organizaciju o migraciji (IOM), Kristina Mihelčić debatirala je unutar Posebnog sastanka o klimatskim promjenama (SSCC), Loris Anušić debatirao je unutar Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), Šime Petrak zastupao je Povijesnu Opću skuštinu (HGA) dok je Eva Komerički debatirala u sklopu Vijeća sigurnosti u budućnosti (FSC) kao Céṫí Micdúgal.

Teme o kojima su debatirali uključuju rad maloljetnika (rad djece), maloljetne nevjeste, industrijsku revoluciju i separatističku krizu u fiktivnom kraljevstvu, implementaciju održivih rješenja u proizvodnju i distribuciju hrane, sukob u Zapadnoj Sahari, solarni geoinženjering, klimatske migracije i mnoge druge.

Foto: Prva privatna gimnazija Zagreb

– Naši su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentoricama, profesoricama Dorom Ceceljom i Ines Popijač, učili su o radu Ujedinjenih naroda, pratili aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavali povijesne krize i teme prijepora među zemljama. Jako smo ponosni na njih – često su se javljali za riječ na sjednicama odbora, bistro argumentirali svoje stavove te se borili da njihove ideje budu uvrštene u Završnu rezoluciju, izjavila je ravnateljica Prve privatna gimnazije Maja Breitenfeld.

Prateći duh Ujedinjenih naroda, HMUN konferencija teži njegovanju konstruktivnog foruma za otvoreni dijalog na široku lepezu složenih tema, uključujući međunarodni mir i sigurnost ili gospodarski napredak.

HMUN je (ove godine 71. put) ujedinio srednjoškolce kao globalne lidere koji debatiraju o gorućim pitanjima današnjice. Oni su suvereno debatirali i oglušili se na svoje razlike, sve s ciljem suradnje i ostvarivanja kompromisa kako bi svijet postao boljim mjestom. Upravo zato tema ovogodišnje konferencije bila je „Amplifying Unheard Voices“. Željeli su da se čuje glas onih koji su obično izostavljeni iz političkog diskursa. Studenti Harvarda mlade su delegate potaknuli da izrade političke okvire za održivu i prosperitetnu budućnost za sve, a ne samo za one koji su privilegirani i glasniji.

– Vještine koje srednjoškolski delegati usvajaju tijekom ove konferencije uče ih kako diplomatski pristupiti bitnim globalnim pitanjima s kojima smo trenutno suočeni kao čovječanstvo ili koja su nekada bila aktualna. Zastupnici se uče pregovaranju, govorništvu, kritičkom mišljenju i timskom radu. Teme koje obrađuju u odborima pripremaju ih za izazove s kojima je naš planet suočen ili s kojima će se tek susresti, uključujući pandemije, klimatske promjene te mnoga politička pitanja i krize, otkrila je ravnateljica Breitenfeld.

Foto: Prva privatna gimnazija Zagreb

– Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, ali i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon završene konferencije približile su nam svijet diplomacije i aktualnih zbivanja te još jednom naglasile značaj kritičkog mišljenja među mladima. Upravo je ono jedan od kamena temeljca Prve privatne gimnazije koji s ponosom njegujemo među našim učenicima. Ovo je iskustvo neprocjenjivo i zbog toga što naši delegati sklope mnoga prijateljstva s najboljim gimnazijalcima iz cijelog svijeta. Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju, zaključila je ravnateljica Breitenfeld.

– Između mnogobrojnih uzbudljivih zasjedanja odbora konferencije Harvard Model United Nations ulovili smo malo vremena i odlučili obići Boston. Posjetili smo kampuse Harvarda i MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), Museum of Fine Arts, jedan od najboljih muzeja na istočnoj obali, MIT muzej i interaktivni The Boston Tea Party Museum, muzej o Bostonskoj čajanci, jednom od najznačajnijih događaja u ranijoj povijesti SAD-a. Vidjeli smo zgradu Bostonskog simfonijskog orkestra, kao i sjedište YMCA, izjavila je prof. Dora Cecelja.

O Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti prva je privatna gimnazija u Republici Hrvatskoj, osnovana 1993. godine. Od početka radi na istim principima: stjecanje europskog obrazovanja, učenje triju svjetskih jezika, razvijanje osobnosti i poticanje raznovrsnih interesa, stjecanje obrazovanja u malim grupama u prijateljskom ozračju, individualan pristup, svladavanje vještine sigurnog nastupa kroz nastavu govorništva.

Međunarodni projekti koji su postali prepoznatljivi u ovoj gimnaziji uključuju Harvard Model UN (simulacija rada Ujedinjenih naroda u organizaciji harvardskih studenata u Bostonu), Yale Model UN u New Havenu i Bruxellesu, Rys Model UN i Global Citizenship Programme s prestižnom danskom gimnazijom Rysensteen, Erasmus projekti, suradnja sa školom IES Eras de Renueva iz španjolskog Léona, Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj, European Schools for a Living Planet, eTwinning Earth Hour, Energy4You, Nanoyou, Spring Day i mnoge druge.