Pretraga

8 filmova o faksu koji su nagrađeni Oskarima

A- A+

Ima li boljeg lijeka za post-blagdanski mamurluk od kauča, dekice i dobrog filma? Naravno da ima. Učenje za zimski ispitni rok. Budući da znamo da je nerealno očekivati da ćete se skripte uhvatiti odmah, donosimo vam listu Oskarom nagrađenih filmova kojima se radnja odvija na fakultetu!

Flickr

1. The Theory of Everything

‘Teorija svega’ je biografska romantična drama koja prati ljubavnu priču između jednog od najvećih umova današnjice, Stephena Hawkinga i njegove bivše žene Jane Wilde Hawking. Film je snimljen prema memoarima Hawkingove bivše žene, a radnja se dobrim dijelom odvija na Sveučilištu Cambridge gdje se par upoznao.

Na prošlogodišnjoj dodjeli Oskara film je bio nominiran u pet kategorija, uključujući kategoriju za najbolji film. Jedini Oskar za ‘Teoriju svega’ osvojio je Eddie Redmayne za glavnu mušku ulogu.

Izdvojeni članak

Facebook objavio najpopularnije glazbenike, serije i filmove u proteklog godini

2. The Social Network

‘Društvena Mreža’ iz 2010. godine prati put mladog Marka Zuckerberga od neprilagođenog studenta Harvarda do jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svijetu. Film je dobio čak osam nominacija za Oskara, a osvojio je nagrade za najbolji adaptirani scenarij, glazbu i montažu.

Izdvojeni članak

Deset lekcija koje smo naučili iz horor filmova

3. A Beautiful Mind

A Beautiful Mind je biografija profesora Princetona i Nobelovca Johna Nasha kojeg je u filmu utjelovio Russell Crowe. Film je odlično prihvaćen i od struke i od publike. Ukupno je u kinima diljem svijeta zaradio 313 milijuna dolara, a osvojio je i četiri Oskara i to za najbolji film, režiju, scenarij i sporednu glumicu.

Izdvojeni članak

Filozofsko-religijska naklapanja nakon gledanja ‘Sila se budi’

4. Wonder Boys

U ‘Wonder Boysima’ Michael Douglas glumi profesora Gradyja Trippa. Film je sniman na više fakulteta u okolici američkog grada Pittsburga. Godine 2001. osvojio je najprestižniju filmsku nagradu za najbolju pjesmu.

Izdvojeni članak

Zašto su baš kokice sinonim za grickalice u kinu?

5.  Good Will Hunting

U filmu Matt Damon glumi Willa Huntinga, domara/matematičkog genijalca koji uhvati pažnju profesora slavnog sveučilišta MIT. Dobri Will Hunting nominiran je za 9 Oskara, a osvojio je samo dva, Matt Damon i Ben Affleck uzeli su nagradu za najbolji scenarij, a Robin Williams za najbolju sporednu glumicu.

6. The Paper Chase

U filmu snimljenom davne 1973. godine Timothy Bottoms glumi Jamesa Harta, studenta prava na Harvardu. Charles Kingsfield, koji glumi njegovog profesora za rolu u filmu dobio je nagradu za najboljeg sporednog glumca.

7. Love Story

U ‘Ljubavnoj priči’ iz 1970. godine, studentica Sveučilišta Radcliffe zaljubi se u studenta Harvarda. Film je nominiran za sedam Oskara, a nagrađen je za glazbu kompozitora Francisa Laija.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac osvojio brojne nagrade, a film iz osnovne prikazan mu je i na festivalu u Dubrovniku

8. The Graduate

– Mrs. Robinson, you’re trying to seduce me, poznata je rečenica Dustina Hoffmana iz filma Diplomac. Iako se radnja ovog kultnog filma odvija na Berkeleyu, mnoge scene snimane su na drugom kalifornijskom sveučilištu, USC-u. Film je nominiran za ukupno osam Oskara, osvojio je samo jedan, i to za najbolju režiju.