Pretraga

Amerikanci razvili 4D printanje, a mnogi ne znaju koja je četvrta dimenzija

A- A+

Svijet se tek nedavno priviknuo na 3D printere i činjenicu da pomoću tog revolucionarnog uređaja mogu duplicirati apsolutno sve u iz svoje okoline, a s američkih sveučilišta su već objavila da su razvili 4D printanje. Mnogima je, pak, nepoznato što u ovom specifičnom slučaju predstavlja četvrtu dimenziju, budući da vrijeme i nije baš moguće otisnuti na bilo koji način.

Foto: Screenshot YouTube

Živimo u trodimenzionalnom svijetu kojemu je dodano vrijeme kao četvrta dimenzija, stoga je mnogima teško dokučiti što točno znači 4D printanje koje su razvili znanstvenici Sveučilišta Illinois Pitsburgh i Harvard. S obzirom da se javnost tek nedavno susrela s činjenicom da je pomoću 3D printera moguće stvoriti duplikat svega što nas okružuje, uključujući i hranu, nikome još nije jasno što će sve nastati pomoću 4D printera, piše Giga.hr.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Nevjerojatne stvari nastale pomoću 3D printera

Američka vojska je za razvoj spomenute tehnologije sveučilištima dodijelila financijska sredstva u iznosu od 885 tisuća dolara, što je samo manji dio koliko novca inače utroše na slične istraživačke projekte.

Spomenuta sveučilišta za zadatak imaju izmisliti 4D printanje koje će stvarati proizvode s kameleonskom mogućnošću, to jest s mijenjanjem svojstva za potrebe stapanja s okolišem. Točnije, materijali dobiveni ovom vrstom printera trebali bi poslužiti za razvoj maskirnih uniformi, odijela kao i oružja koja bi bila u stanju mijenjati oblike, svojstva i namjene poput transformera.

U videu pogledajte kako Skylar Tibbits objašnjava razvoj tehnologije nastale na MIT sveučilištu kao i nekoliko ideja oko 4D printera.