Pretraga

[Aplikacija tjedna] Ako često putujete vlakom, ova će vam aplikacija dobro doći

A- A+

HŽPP Planer namijenjen je onima kojima vožnja vlakom nije nepoznanica. Aplikacija pruža sve potrebne informacije o kretanju vlakova u stvarnom vremenu te je dostupna za besplatno preuzimanje na Googleovom Play Storeu.

Vlak Koprivnica-Zagreb ; foto: Dominik Smolak|srednja.hr

Ako vam je primarno prijevozno sredstvo vlak, zasigurno ste nerijetko doživjeli da dođete na stanicu u određeno vrijeme, čekate pola sata ili čak sat vremena, a vlaka jednostavno – nema.

To se, naime, ne mora više događati zahvaljujući aplikaciji HŽPP Planer, koja korisnicima pruža pregled voznog reda, praćenje GPS pozicija vlakova, obavijesti o kašnjenju, informacije u stvarnom vremenu i još neke pojedinosti o putovanjima.

Screenshot: HŽPP Planer

Tako se, primjerice, unaprijed može vidjeti podržava li vlak mogućnost prijevoza bicikla ili ima li vagon za prijevoz osoba s invaliditetom. GPS pozicija također je vrlo korisna, pa ako vlaka nema dugo, u stvarnom vremenu možete vidjeti gdje se on nalazi.

Sučelje aplikacije jednostavno je za koristiti i ako tek planirate negdje putovati, zgodan je detaljni prikaz voznog reda, koji korisnicima omogućuje pregled informacija o broju vlaka, predviđenom trajanju putovanja, broju presjedanja, cijeni karte te polasku i dolasku.

Screenshot: HŽPP Planer

Štoviše, ako ostanete bez interneta, tu je i mogućnost preuzimanja željene relacije, pa je HŽPP Planer moguće koristiti i bez mrežne veze. U aplikaciji su podržane notifikacije, što znači da ćete dobiti obavijest u slučaju nenadanih okolnosti zbog kojih vlak kasni.

No, na koncu valja istaknuti da iz HŽ-a navode da je GPS pozicija vlakova trenutno dostupna za niskopodne elektromotorne i dizel-motorne vlakove, pa to svakako valja imati na umu.