Pretraga

[Aplikacija tjedna] Trebate zapamtiti puno informacija? Olakšajte si učenje uz ovu aplikaciju

A- A+

AnkiDroid besplatna je aplikacija namijenjena svim školarcima i studentima koji bi na lakši način htjeli nešto naučiti. Aplikacija koristi tehniku razmaknutog ponavljanja, koja dokazano pomaže pamćenju informacija.

Foto: Jan Baborák, Unsplash

Učenici i studenti najbolje znaju da je pamćenje hrpetine različitih informacija težak proces, koji zahtjeva mnogo truda i koncentracije.

No, tehnika razmaknutog ponavljanja pokazala se kao odličan način memoriranja teoretskog gradiva. Riječ je, naime, o tehnici koja se koristi flash karticama. Nove kartice i one s težim informacijama prikazuju se korisnicima češće, a one starije i s lakšim informacijama, prikazuju se rjeđe.

Izdvojeni članak

[Aplikacija tjedna] Ako vam je teško pamtiti formule iz fizike, ova će vam aplikacija pomoći

To upravo radi i aplikacija AnkiDroid, koju je besplatno moguće preuzeti na Google Playu i računalu. Drugim riječima, ova vas aplikacija ispituje i prikazuje vam odgovore. Iako joj je sučelje pomalo zastarjelo, ona funkcionira izvrsno i zadovoljit će svakoga kome je cilj nešto novo naučiti.

Screenshot: Google Play

Dakle, korisnik pri ulasku u aplikaciju treba napraviti takozvani ‘deck’, odnosno dodati pitanja i odgovore na željeno gradivo. Valja napomenuti da AnkiDroid nudi i svoju poprilično veliku bazu flash kartica, pa preporučujemo da malo ‘pronjuškate’ tim odjeljkom u aplikaciji, jer postoji šansa da nađete ono što želite naučiti.

Kada krenete s učenjem, aplikacija vam prvo pokaže pitanje, a vi trebate kliknuti na ‘Show Answer’ kako bi ste dobili odgovor. Nakon toga, na dnu zaslona morate odabrati je l’ vam pitanje bilo teško, srednje teško ili lagano. Ako vam je, primjerice, bilo teško, tada će vam se to pitanje pojaviti opet nakon šest minuta.

anki

Screenshot: Google Play

Ako vam je pak pitanje bilo srednje teško, pojavit će se nakon deset minuta, a ako je bilo lagano, onda nakon četiri dana. Postoji i opcija da ponovite pitanje, što se preporučuje odabrati ako je riječ o izrazito opširnoj i teško shvatljivoj informaciji.

Nakon sesije učenja, možete otići i u odjeljak za statistiku, gdje vam se prikaže koliko ste flash kartica prošli, koliko ste ih naučili te koliko ste vremena proveli učeći. Statistika se temelji na vašim odgovorima nakon postavljenog pitanja, pa to valja imati na umu.