Pretraga

Apple predstavio četiri nova iPhonea: Pro model dolazi s velikim promjenama

A- A+

Apple je ove srijede predstavio čak četiri nova iPhonea – iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro i 14 Pro Max. Svaki od njih ima mogućnost hvatanja satelitskog signala, a Pro modeli dobili su značajno vizualno osvježenje, poboljšane kamere te jači čip.

Baš kao i svakog rujna, Apple je tradicionalno održao predstavljanje novog iPhonea. Ove je godine na redu iPhone 14 serija, koja u potpunosti izbacuje Mini model i umjesto njega donosi iPhone 14 Plus. Tu su, naravno, i novi iPhone 14 Pro te iPhone 14 Pro Max.

Velike promjene u dizajnu

iPhone 14 (6,1″) i iPhone 14 Plus (6,7″) ne dolaze s nekim većim promjenama u odnosu na prošlogodišnje modele. Oba koriste Bionic A15 čip od iPhonea 13 Pro, kamere su im i dalje one od 12 MP, ali bi zahvaljujući novim značajkama trebale pružati bolje fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja te stabilnije videozapise.

S druge strane, iPhone 14 Pro (6,1″) i iPhone 14 Pro Max (6,7″) doživjeli su velike promjene. Osim što imaju najbrži Appleov čip do sada, Bionic A16, dolaze i s novim vizualnim identitetom. Notch je sada zamijenjen s dva izreza na vrhu ekrana, između kojih je Apple softverski odlučio ugasiti piksele. Riječ je o notchu koji je zapravo vrlo koristan – može se proširiti po potrebi i pokazivati notifikacije te ostale informacije.

Satelitski signal i najbolja kamera do sad

Od ostalih promjena, novi Pro modeli imaju najbolje kamere do sada. Glavna kamera sada ima 48 MP te uz telefoto kameru dolazi s tri opcije zumiranja, dok 12-megapikselna ultraširoka ima poboljšani hardver. Snimke bi tako trebale biti bolje nego ikad, pogotovo u noćnim uvjetima, što će vjerojatno razveseliti mnoge korisnike.

Cijela iPhone 14 serija mobitela ima zajedničku mogućnost hvatanja satelitskog signala. Preciznije rečeno, ako se, primjerice, korisnici izgube u šumi gdje nema telefonskog signala, moći će satelitski kontaktirati hitne službe da ih spase. Riječ je o značajki o kojoj se ‘šuškalo’ već duže vrijeme.

Osim novih iPhonea, Apple je na svom rujanskom događaju predstavio i tri nova Apple Watcha, među kojima se posebno ističe robusni Apple Watch Ultra namijenjen najzahtjevnijim korisnicima koji se bave ekstremnim sportovima. Na koncu, tu je i nova generacija Apple Pods Pro slušalica, koja dolazi s novim funkcijama, poboljšanim zvukom te bežičnim punjenjem.