Pretraga

Godišnji pregled tehnoloških događaja: Dobili smo ‘revolucionarnu’ društvenu mrežu

A- A+

Pratili svijet tehnologije ili ne, nemoguće je izbjeći neke od najznačajnijih tech noviteta i događaja koji su obilježili 2022. godinu. Da vam ipak ništa ne bi promaklo, napravili smo godišnji pregled ovogodišnjih tehnoloških događaja koje bismo svi trebali upamtiti.

Foto: Unsplash

Iako se na prvu čini da je ova godina bila ‘suha’ kad je riječ o značajnim tehnološkim događajima, to ipak nije tako. Početkom godine uvedeno je beskontaktno plaćanje u zagrebačke menze, Elon Musk je odlučio kupiti Twitter, a ChatGPT nam pomoću umjetne inteligencije može pisati eseje i seminare dok se fotkamo za BeReal.

Baš kao i krajem 2021., i ove smo godine odlučili skupiti sve, prema našem mišljenju, značajne tehnološke novitete i događaje koji su obilježili ovu godinu i napraviti njihov pregled. Evo što smo istaknuli.

WeaPay

‘Kopanje’ po novčaniku i džepovima dok vas teta u menzi (ne)strpljivo čeka, više ne mora biti jedina opcija za plaćanje obroka. U ožujku su menze Studentskog centra u Zagrebu dobile mogućnost beskontaktnog plaćanja pomoću WeaPay aplikacije, što je omogućilo studentima da s lakoćom plate svoje menije. Neki studenti su pozdravili ovaj novitet, neki i dalje smatraju da nije dovoljno usavršen, no u svakom slučaju, WeaPay se vješto ‘dočepao’ naše liste.

@srednja_hr

Super vijesti za zagrebačke studente! Od sada u menzama plaćajte – beskontaktno 🤳 više na srednja.hr #srednjahr #menza #zagreb #sczagreb #hrana #ručak #student #studenti #hrvatska #zagrebcroatia #croatia #vijesti #novosti

♬ Baby Work It – Your Favourite Garçon

Pad kriptovaluta

Nekima se možda čini da kriptovalute nisu više ‘in’, ali o njima se bome pričalo na sve strane ove godine. No, ne zbog enormnog rasta kao u 2021. godini, već totalno suprotno – zbog velikog pada. Naime, zbog ‘klimave’ geopolitičke situacije u Europi, povećane inflacije i činjenice da je svijet na pragu recesije, popularni digitalni novac pao je na izrazito niske razine ili je, kako bi neki rekli, trenutno na popustu.

Samsungovi preklopni mobiteli

Iako Samsung radi preklopne mobitele nekoliko generacija, ove su godine doživjeli pravi boom. Predstavili su, već tradicionalno, dva modela – veliki Galaxy Z Fold 4 za one koji žele tablet i mobitel u jednom i mali, ali slatki Galaxy Z Flip 4 za ‘prosječne’ korisnike. Mi smo ove godine dobili priliku testirati Z Flip 4 te smo s njim proveli neko vrijeme u gradu mode, Milanu. Naše dojmove i recenziju pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Najbolji preklopni mobitel na tržištu? Isprobali smo Samsung Galaxy Z Flip 4

iPhone 14 Pro

Kad je već riječ o mobitelima, Apple je ove jeseni predstavio iPhone 14 i sve njegove inačice. Iako ‘bazna’ verzija dijeli gotovo sve s iPhoneom 13, Pro i Pro Max modeli dobili su veliko vizualno osvježenje, poboljšane kamere i jači čip. Najveći novitet svakako je Dynamic Island notch, kojim je Apple opet pokazao da može donijeti nešto relativno novo na tržište. Cijene su, i dalje, paprene, no ako ste se ipak odlučili na kupnju novog iPhonea, u potpunosti vas razumijemo.

BeReal

Iako BeReal postoji od 2020. godine, ove godine mu se popularnost povećala za nekoliko stotina posto. Razlog tome leži upravo u činjenici da je BeReal inovativna društvena mreža, koja ne pokušava nikog kopirati. Za one koji slučajno ne znaju, aplikacija svakog dana pošalje korisnicima obavijest da u razdoblju od dvije minute fotografiraju ono što trenutno rade ili mjesto gdje se nalaze te da to objave. Tako, za razliku od drugih društvenih mreža, potiču autentičnost i promoviraju ‘obični’ način života.

Musk kupio Twitter

Kontroverzni poduzetnik, šef Tesle i SpaceX-a, Elon Musk, ove je godine odlučio kupiti Twitter. Za svoju omiljenu društvenu mrežu ‘ispljunuo’ je čak 44 milijardi dolara te je s ponosom objavio da je ‘ptica oslobođena’. Svi rukovoditelji Twittera odmah su otpušteni, kao i preko polovice radnika. Hoće li ova društvena mreža uistinu postati forum za javnu raspravu bez cenzure, kao što je Musk i najavljivao, ostaje nam za vidjeti u 2023. godini.

ChatGPT

Kad bi čovjek pomislio da ove godine neće biti revolucionarnih noviteta u svijetu tehnologije, stigao je ChatGPT. Riječ je o chatbotu koji pomoću umjetne inteligencije u nekoliko sekundi odgovara na sva pitanja, piše pjesme, eseje i seminare, ma štogod poželite i možete zamisliti. Nama je, primjerice, napisao pjesmu, a zadali smo mu i da nam napiše seminar kako bismo, hipotetski, prošli kolegij na studiju povijesti.