Pretraga

Bizarni internetski korisnički ugovori, na koje ste vjerojatno i sami pristali

A- A+

Dok surfamo internetom i skidamo različite aplikacije ili programe više ni ne primjećujemo da u jednom trenutku kliknemo onu malu kućicu s kvačicom. Negdje između dva ‘next’ naletimo na čudnu stranicu na kojoj se nalazi nekakav ugovor. Većina nas nikada nije pročitala ta mala slova, već smo brzo krenuli na instalaciju. Možda bi trebali paziti malo više pošto se svašta skriva u sitnim slovima.

EULA ili End User Licence Agreement je ugovor krajnjeg korisnika i vlasnika licence softwera koji ste kupili, ili ga u nekim slučajevima koristite besplatno. To je u stvari onaj tekst koji nikada niste pročitali, jer bi vam trebao još jedan život da ih sve pročitate. U konačnici ste samo kliknuli i nastavili dalje.

Do sad ste vjerojatno potpisali na tisuće stranica, napisanih pravnim žargonom, i samim tim ste multinacionalnim kompanijima omogućili kontrolu nad prevelikim dijelom vašeg života. Portal esava.info donosi primjere ovakvih ugovora u slučaju najpoznatijih kompanija, te je velika je šansa da ste makar sa jednom od njih sklopili ove neobične bizarne ‘dogovore’.

esava.info

Slike na društvenim medijima nisu samo vaše

Skoro svaki stanovnik Hrvatske ima otvoren korisnički račun na nekom od internet servisa za dijeljenje slika. Možda je riječ o Flickru, popularnom Instagramu ili klasičnom Facebooku. Kako god bilo, slike nisu vaše.

Skoro sve društvene mreže ima klauzulu u korisničkom ugovoru
(EULA) koji im omogućuje da koriste vaše slike u komercijalne svrhe. I to ih mogu koristiti u cijelom svijetu, bez naknade, te često s prenosivom
licencom.

Ako mislite da će vas spasiti mahnito brisanje starih pijanki, varate se. Sve slike ostaju na serveru stranice, te ih oni mogu držati tamo koliko god hoće.

esava.info

I još bizarnih ugovora na koje ste možda pristali

Esava.info prenosi malu listu kompanija koje imaju posebno bizarne ugovore.

Ako koristite Apple iTunes – pristali ste da vas prate, bilo gdje, bilo kad. Čak i ako ne posjedujete bilo kakav Apple prenosivi uređaj, i želite koristiti iTunes da bi kupili neku pjesmu, morate pristati na bizarne stvari. U ugovoru lijepo piše da iTunes uzima podatke s uređaja ili računala. Također, pristali ste da nećete koristiti ovaj proizvod za proizvodnju nuklearnog, raketnog, kemijskog ili biološkog oružja.

Ako koristite Amazon Kindle  – pristali ste da vam Amazon oduzme uređaj, ako prekršite neko od pravila ugovora, i to bez ikakve naknade, i bez ikakvog objašnjenja.

Izdvojeni članak

Skidanjem datoteka torrentima lako zaradite vrlo opasne viruse

Ako koristite usluge Sony i EA Games – odrekli ste se bilo kakvog
prava da ih ikada možete tužiti. Ono što ipak možete, to jest, što vam
je dozvoljeno jeste da im pošaljete pismo poštom.

Nintendo traži od vas da pristanete u slučaju kršenja ugovora na to da vam kompanija na daljinu uništi uređaj. Ovakvu klauzulu
ćete pronaći u bilo kojem e-readeru, mobitelu i slično.

Ovaj
problem je postao toliko aktualan u SAD-u, da je čak pokrenuta stranica,
koja analizira ugovore i rangira ih. Možete pogledati kako to izgleda
na ovom linku.