Pretraga

Bojite se priznati da uživate u turbofolku

A- A+

Zašto svi slušaju turbofolk, a ne žele priznati? Što je u njemu toliko dobro i toliko sramotno pa se većina stidi svog glazbenog izbora? Zasigurno nisu u pitanju kvalitetni izvođači s odličnim plagijatskim sposobnostima. Možda vašu pažnju privlače djevojke od plastike i silikona, jer ruku na srce nemaju čim drugim privući.

Muzika ista, tekstovi vrijeđaju inteligenciju

Turbofolk se razvio u 1990-ima, a naziv je smislio crnogorski pjevač Rambo Amadeus, svima poznatiji od nastupa na Eurosongu s pjesmom Euro Neuro. Deseci izvođača svakodnevno stvaraju hit za hitom. Jedini problem u cijeloj priči je taj što izuzevši tekst svaka pjesma zvuči isto. Treba se zapitati je li bolje izuzeti tekst jer ne znamo što je gore, s njim ili bez njega. Ona da vas tekst pogađa, više ne prolazi jer ako vas ovi novi hitovi pogađaju, definitivno se trebate zapitati za svoje zdravlje.

Što očekivati od pjesme čiji tekst zvuči Ludilo u klubu, ko karijes na zubu? Dođe li i vama da zaplačete isti tren, a draga Ana Nikolić sa svojom Zlom barbikom hara po klubovima.

Plagijat do plagijata

Sa sigurnošću možemo reći kako je više od polovice turbofolk hitova čisti plagijat najčešće bugarskih, turskih ili grčkih pjesama. Tako među najvećim  kradljivcima nalazimo Jelenu Karleušu, koja vrlo rijetko izbaci originalnu pjesmu,  Indiru Radić, Minu, Milu Kitića, Cecu, Dadu Polumentu, Funky G, Sašu Matića, Acu Lukasa i mnoge druge srpske izvođače. Naše drage zvijezde očito misle da nitko ne sluša druge izvođače osim njih pa nas zato iznenađuju prisvojenim hitovima.

Ne bi bilo uredu pisati o ovoj temi, a ne spomenuti Milu Kitića koji je uspio svjetski hit Desole od Sexion dAssaut doslovno uništiti svojom verzijom pjesme pod nazivom Paklene godine.

Što bi ostalo od turbofolka kada bi Azis, Tarkan, Anna Vissi, Sakis Rouvas ili Helena Paparizou tužili sve one koji su im ukrali pjesme? Možda jedno veliko ništa, a i ovako nisu daleko od toga. Vjerojatno smo već odgovorili na pitanje zašto mnogi ne žele priznati da slušaju ovu vrstu glazbe, ali opet tko voli nek izvoli. 

Za kraj vam predstavljamo kraljicu plagijatora Jelenu Karleušu s novim hitom Krimi rad koji je također ukrala, ali ovaj put od francuskih izvođača. Možda vi otkrijete čari pjesme koje mi nismo uspjeli.

Dok ovako zvuči originalna pjesma: