Pretraga

Za buduće i stare studente: 5 stvari koje morate napraviti do kraja mjeseca

A- A+

Ružno vrijeme koje je aktualno posljednjih par dana, lagano nas podsjeća na to da se početak akademske godine približava. I to opasno.

Cole Keister, Unsplash

Za manje od dva tjedna, vraćamo se na predavanja. Vraćamo se u svoju rutinu, ili točnije, upoznajemo se s novom rutinom. Polako dolaze novi rasporedi i počinjemo si slagati raspored. Iskreno se nadamo da ćete uspjeti složiti dobar raspored, ili da ćete imati dovoljno sreće da je satničar slagao vaš raspored dok je bio dobro raspoložen/a.

Sigurni smo da ste se već pomalo zaželjeli studiranja (ako naravno upravo ne prolazite kroz pakao zvan ‘jesenski rok’), no nemojte biti jedna od onih osoba koja cijeli život provodi u čekanju. Realno, već deset dana nakon početka akademske godine, odbrojavat ćete dane do zimskih praznika (ili prvog produženog vikenda…).

Stoga, uzmite stvari u svoje ruke! Znamo, zvuči puno jednostavnije nego što zaista jest, no ne berite brigu. Donosimo vam ‘kratki’ popis stvari koje morate napraviti do kraja mjeseca, a uz svaku donosimo i razlog zašto to trebate napraviti! Pa da vas vidimo kako se sada izvlačite..

Pročitati knjigu

Ako ste upisali fakultet (a vjerujemo da jeste ako brinete oko početka akademske godine), zasigurno ste pročitali koju knjigu u životu. Ili se barem nadamo da jeste. U svakom slučaju, kada krenu predavanja, pa seminari, pa kolokviji i na kraju ispiti, nećete imati dovoljno vremena niti za pročitati knjige koje morate čitati za potrebe faksa, kamoli za ove ‘dodatne’. Prošetajte se do obližnje knjižnice i uzmite si onu knjigu koju već godinama želite pročitati, ali nikako ne uspijevate. Osim što će vam vaše oči biti zahvalne na odmoru od ekrana, ako vas netko pita što ste zadnje čitali, nećete se morati prisjećati naslova lektirnih djela iz srednje…koja ste pročitali, zar ne?

Generalka

Radi se o velikoj operaciji, koja bi mogla potrajati i par dana. Vjerojatno ste cijelo ljeto odgađali početak, no sada je zadnji tren. Vrijeme je za čišćenje. Tako je, vrijeme je za bacanje starih, nepotrebnih bilješki i skripti, za recikliranje papira ispisanih stranica bilježnica. Napravite mjesta za nove knjige, skripte i bilježnice u svojim ormarima i ladicama. Čak i ako studirate u nekom drugom gradu, nemojte doma gomilati smeće, kad tad ćete se morati uloviti u koštac s time, a kada bolje nego sada? Dajte si priliku za pravi novi početak. Možda vas čak dovoljno ulovi euforija pa da krenete bacati i kemijske olovke koju su se osušile, iskorištene markere, tehničke olovke koje su neispravne… Samo nebo vam je granica!

Provesti dan u krevetu

Ako postoji jedna stvar koja je dobra za studente, onda je to uzeti si dan odmora i cijeli dan provesti u krevetu. Često je nemoguće imati takav dan, samo se isključiti iz svega, no nekad se isplati potrošiti izostanak upravo na takav dan. Kada su praznici, često ne idemo za time koliko nam takvi dani trebaju, stoga se počastite s jednim takvim. Vjerujte nam, sigurno će vam faliti takvih dana kada krene ludilo na faksu.

Naučite jednu novu (ne)potrebnu vještinu

Ovo je ustvari samo savjet da naučite nešto čime ćete se moći hvaliti na brucošijadama i pokazati ljudima koliko ste kul. Bilo da se radi o onom ‘zdravoseljačkom’ zviždanju, brojanju na kineskom do deset ili nabrajanju svih država SAD-a, uzmite si kao zadaću da kroz sljedećih desetak dana dovedete svoju vještinu do savršenstva. Bilo kakvo znanje je uvijek dobrodošlo, a pogotovo ako se može iskoristiti kao ulet, ili jednostavno početak dobre priče!

Provedite barem jedan dan kvalitetno se družeći s obitelji

Bilo da ste u dobrim odnosima, ili malo manje dobrim odnosima, probajte imati jedan dan kvalitetno druženje s obitelji. Ne morate se niti udaljiti od udobnosti vašega doma, dovoljno je da zajedno pojedete ručak ili večeru, pogledate film u kojem ste uživali svi zajedno kad ste još bili djeca ili prođete kroz stare albume fotografija, iz onog vremena kada su se fotografije još razvijale. Možete naravno isplanirati obiteljski izlet, no koga zavaravate, to vodi jedino ka svađi, a upravo to pokušavamo izbjeći. Studirati u drugom gradu je prekrasno, imate potpuno slobodu živjeti svoj život kako vi to želite, no isto tako, nekad se samo želite vratiti u svoju sobu, pokriti s najtežim pokrivačem i jesti mamine specijalitete. Uživajte dok možete, falit će vam.

Postoji još hrpa stvari koje morate napraviti u sljedećih nekoliko dana, no sigurni smo da vam one samo stvaraju stres. Od raznih pregleda, pakiranja, kupovanja stvari, slaganja rasporeda, biranja kolegija ili samog pripremanja na faks…. Pa smo njih odlučili izostaviti!