Pretraga

Cajke ili rock?

A- A+

Jeste li do sada uspjeli isprofilirati vlastiti ukus u glazbi ili ga još uvijek tražite? Techno ili house? Hip-Hop ili RnB? Cajke ili rock?  Neovisno o tome, ova tema će vas zasigurno zanimati, jer je uvijek aktualna i izaziva razne polemike. Ovaj puta ćemo vas uvesti u kratku analizu rock glazbe i svepristunih cajki koje su masovno preplavile Hrvatsku.

Cajke su nesumnjivo postale veliki hit današnjice, jer u mnogim noćnim klubovima nastupaju upravo pjevači turbofolk glazbe. Neosporno je da su se brzo popularizirale, jer gotovo u svakom javnom prijevozu čujemo njihove melodije. Dobni raspon osoba koje ih slušaju varira, a poklonike možemo pronaći među svim uzrastima. Što je to magično privlačno u takvoj vrsti glazbe, teško je precizno odrediti. Je li to jednostavnost slaganja stihova, izostanak metaforičnosti? Brzi ritmovi i melodije koje u vrlo kratkom vremenu svima uđu u uho? Ili možda cjelokupni image Seke Aleksić i Jelene Karleuše s kojima se obožavatelji poistovjećuju? Mladi se vrlo često identificiraju s glazbom koju slijede. Ona za njih neupitno predstavlja vrijednost u koju se ne smije zadirati. Štovatelji ovakve glazbe žustro se protive osporavanju njezine kvalitete i vrlo često ju uspoređuju s drugim vrstama.

Ljubitelji cajki i rock glazbe obično zastupaju kontradiktorna stajališta što rezultira verbalnim sukobljavanjem. Zašto su cajke manje vrijedne od rocka? Zašto je ta glazba podcijenjena u odnosu na ostale? Je li to zaista tako ili je presudila politička dimenzija?

Teško je definirati što točno podrazumijeva dobra i kvalitetna glazba. Svaki je žanr drugačiji i jedinstven u odnosu na ostale. Sljedbenici rock glazbe imaju sasvim drugačiju filozofiju od one koju njeguju pripadnici iz kruga cajki.  Stoga nimalo ne čude njihove suprotstavljene diskusije o tome koja je glazba vrijednija i kvalitetnija. Neke od najpoznatijih i najuspješnijih rock skupina ostat će zauvijek zapamćene po svojem kompleksnom stilu i umjetničkom dosegu. Ima li uopće smisla uspoređivati U2, Azru ili Atomsko sklonište sa izvođačima poput Jelene Karleuše i njoj sličnih? Što vi mislite o tome? Zagovarate li rock ili podržavate  sveopći trend puštanja cajki? Pišite nam svoje mišljenje o ovoj temi.