Pretraga

Čega se boje ljudi koji pate od batmofobije, a čega oni koje muči ligirofobija? Testirajte svoje znanje o strahovima

A- A+

Fobije su trajni i izraženi strahovi od nekog predmeta, pojave ili situacije. Neke su vrlo česte, poput straha od paukova ili visine, a neke su toliko rijetke da vam vjerojatno nikada nije palo na pamet da bi taj predmet ili pojava kod nekoga mogli izazivati strah i nelagodu. Svaka fobija ima svoj naziv, a poznavanje nekih manje poznatih može zadiviti vaše prijatelje ili vašem timu u pub kvizu donijeti pobjedu.

strah anksioznost uplašen fobija

Foto: Melanie Wasser, Unsplash

Znate li kako se naziva strah od visine, a kako strah od pasa? Neke od ovih fobija su vrlo česte i za njih su svi čuli, ali neke su rijetke i manje poznate. Fobije spadaju u skupinu anksioznih poremećaja, a liječi ih se bihevioralnom terapijom. Ne zna se točno kako fobije nastaju, ali znanstvenici pretpostavljaju kako je riječ o kombinaciji genetike i vanjskih utjecaja. Neke fobije, poput agorafobije su najvjerojatnije nasljedne.

Riječ fobija dolazi od grčke riječi phobos što znači strah. Nazivi ovih fobija također imaju svoj korijen u grčkom jeziku, pa će učenici klasične gimnazije imati prednost u poznavanju ovih naziva. Sada možete testirati svoje znanje i usput naučiti nešto novo.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Za točne odgovore kliknite ‘nastavak teksta’.

strah anksioznost uplašen fobija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap