Pretraga

Čega se boje ljudi koji pate od batmofobije, a čega oni koje muči ligirofobija? Testirajte svoje znanje o strahovima

A- A+

Fobije su trajni i izraženi strahovi od nekog predmeta, pojave ili situacije. Neke su vrlo česte, poput straha od paukova ili visine, a neke su toliko rijetke da vam vjerojatno nikada nije palo na pamet da bi taj predmet ili pojava kod nekoga mogli izazivati strah i nelagodu. Svaka fobija ima svoj naziv, a poznavanje nekih manje poznatih može zadiviti vaše prijatelje ili vašem timu u pub kvizu donijeti pobjedu.

strah anksioznost uplašen fobija

Foto: Melanie Wasser, Unsplash

Znate li kako se naziva strah od visine, a kako strah od pasa? Neke od ovih fobija su vrlo česte i za njih su svi čuli, ali neke su rijetke i manje poznate. Fobije spadaju u skupinu anksioznih poremećaja, a liječi ih se bihevioralnom terapijom. Ne zna se točno kako fobije nastaju, ali znanstvenici pretpostavljaju kako je riječ o kombinaciji genetike i vanjskih utjecaja. Neke fobije, poput agorafobije su najvjerojatnije nasljedne.

Riječ fobija dolazi od grčke riječi phobos što znači strah. Nazivi ovih fobija također imaju svoj korijen u grčkom jeziku, pa će učenici klasične gimnazije imati prednost u poznavanju ovih naziva. Sada možete testirati svoje znanje i usput naučiti nešto novo.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Za točne odgovore kliknite ‘nastavak teksta’.