Pretraga

Učenici o odijevanju u školi: ‘Većina dečki nosi hlače koje su kraće od suknji’

A- A+

Većina nastavnika očekuje da se pridržavamo nepisanih pravila odijevanja u školi, a to uključuje i zabranu prekratke odjeće. Učenice na nastavu ne smiju dolaziti u prekratkim suknjama, no što je s kratkim hlačicama u kojima dolaze učenici? Dvostruki standard prisutan u nekim školama problematizirali su učenici i učenice u videu objavljenom na platformi posvećenoj suzbijanju rodnih stereotipa i uvažavanju različitosti u školama.

učenici u kratkim hlačama

Učenici su snimili video u kojem se osvrću na dvostruki standard oko odijevanja prisutan u nekim školama | Foto: Canva

Dolaskom toplijih dana, svake se godine povede razgovor o odjeći koja je prikladna za školu. Većina škola nema izričito propisan pravilnik odijevanja, ali nastavnici očekuju da se nekih nepisanih pravila učenici ipak pridržavaju.

Ta pravila uključuju prekratku, prozirnu ili pokidanu odjeću, majice s vulgarnim natpisima i slično. No, budući da nije točno definirano što se smatra prekratkim, u praksi se zna dogoditi da ista pravila ne vrijede za sve.

Učenici i učenice osnovnih i srednjih škola su, stoga, snimili video u kojem su istaknuli upravo taj problem. U videu se pojavljuje učenica Laura odjevena u suknju, a njen nastavnik ju, smatrajući da je suknja prekratka za školu, zbog toga prozove. U obranu stane njen kolega iz razreda.

– Ali profesore, većina dečki nosi hlače koje su kraće od Laurine suknje, istaknuo je učenik Fran.

Izdvojeni članak
Djevojčica i dječak u igri

Već s pet godina naučimo da se poslovi dijele na ‘muške i ženske’: Evo zašto je to jako štetno

Zašto ista pravila ne vrijede za sve?

Video je objavljen na video je objavljen na online platformi projekta Jednakost IN, stereotipi OUT, a možete ga pogledati ovdje. Projekt je posvećen isticanju stereotipa kojih najčešće nismo ni svjesni. Nakon što ih naučimo prepoznati, daje nam alate uz pomoć kojih možemo pomoći stvoriti društvo temeljeno na jednakosti.

Reakcija nastavnika iz videa nije neobična, a nije ni zlonamjerna. Potječe iz vjerovanja, koje može biti i nesvjesno, u tradicionalne rodne uloge koje su u našem društvu još uvijek prisutne. Mnogi nisu niti svjesni da u njih vjeruju, jer su one jednostavno dio našeg svakodnevnog funkcioniranja.

Jednostavnim rječnikom, od žena očekujemo da se ponašaju na jedan način, da se na specifično odijevaju i imaju određene interese. Ta ista pravila ne primjenjujemo na muškarce – i tako dolazi do dvostrukih mjerila.

Kako možemo postići veću jednakost?

Odijevanje nije jedino područje u kojem imamo dvostruka mjerila za djevojke i mladiće. Od mladića ćemo očekivati da su snažni, da ne plaču, da su dobri vođe ili da rasturaju u matematici. Ta ista očekivanja nećemo imati za djevojke.

Ljudi često misle da naše osobine i interesi ovise o spolu, ali to nije točno. Ipak, očekivanja koja imaju od nas mogu nesvjesno utjecati na način na koji razmišljamo o sebi. To, zauzvrat, dovodi do fenomena koji se zove samoispunjavajuće proročanstvo. S vremenom ćemo se početi ponašati na način koji se od nas očekuje, i tako nesvjesno podržavati dvostruka mjerila za djevojke i mladiće.

Izdvojeni članak
frizer muškarac, muška frizura

Zadirkivali su kolegu iz razreda jer želi postati frizer: Nastavnik im je genijalno odgovorio

Naučite prepoznati rodne stereotipe

Platforma Treniraj trenera koja je nastala u sklopu projekta Jednakost IN, stereotipi OUT nastala je kako bi nastavnicima pomogla u prepoznavanju i otklanjanju stereotipa. Stereotipa najčešće nismo svjesni, stoga su autori projekta kreirali materijal koji nam pomaže prepoznati ih u svakodnevnim situacijama.

Tamo ćete pronaći video sadržaj, edukativne letke i interaktivne digitalne kartice za rad u učionici. Vjerovanje u muška i ženska zanimanja, ideja da djevojke ne zanima STEM područje, a da mladići ne vole likovni te da su brži i jači od djevojki, samo su neki od primjera stereotipa o kojima možete naučiti.

Platforma je namijenjena primarno nastavnicima i edukatorima, no bit će korisna svima koji žele osvijestiti stereotipe koje nesvjesno podržavaju. Posjetite web stranicu Jednakost IN, stereotipi OUT i naučite kako biti dio promjene na bolje od koje će koristi imati cijelo društvo.


Zanima li vas više o ovoj temi rodne ravnopravnosti, pročitajte i ostale tekstove koje smo objavili:

Već s pet godina naučimo da se poslovi dijele na ‘muške i ženske’: Evo zašto je to jako štetno

Zadirkivali su kolegu iz razreda jer želi postati frizer: Nastavnik im je genijalno odgovorio

Učenici o odijevanju u školi: ‘Većina dečki nosi hlače koje su kraće od suknji’

Česta dilema pri upisu faksa: Koga slušati, sebe ili roditelje?

Jesu li učenice lošije u matematici? ‘Kad cijeli život slušaš da si lošija, počneš u to vjerovati’

Učenica želi postati građevinarka, ali njeni roditelji ne odobravaju: Što biste joj vi savjetovali?
Jednakost IN, stereotipi OUT logo