Pretraga

Crna strana manekenstva: ‘Skauti’ vrbuju oboljele djevojke ispred bolnice

A- A+

Modna industrija još jednom je pokazala svoju neosjetljivost na tinejdžerice oboljele od poremećaja u prehrani. Djevojke koje se liječe u švedskoj Klinici za odvikavanje od poremećaja u prehrani salijetane su od strane lovaca na manekenke. Takozvani ‘skauti’ prilaze oboljelim djevojkama i nude im posao u manekenskoj industriji. Nije poznato jesu li ‘skauti’ angažirani od strane modnih agencija ili pak rade samostalno.

Švedsku modnu scenu ovih dana potresao je novi skandal. Lovci na manekenke stajali su danima ispred najveće Klinike za odvikavanje od poremećaja u prehrani i vrbovali oboljele tinejdžerice. Doktori koji su shvatili što se događa obavijestili su sve medije i nadležne, međutim takozvani ‘skauti’ se brane da oni nikoga ne sile da nužno uđe u manekenski svijet.

Presretaju ih dok se šeću parkom

– Za djevojke koje imaju bolest koja je povezana s težinom i izgledom, apsolutno je neprimjereno da im se promovira manekenski posao koji se fokusira upravo na to, kazao je nedavno psiholog Andreas Birgeard za švedske thelocal.se.

Birgegard je jedan od psihologa švedske Klinike za odvikavanje od poremećaja u prehrani koji je bio šokiran kad je zajedno s drugim osobljem Klinike uočio lovce na manekenke kako vrbuju ispred zgrade.
‘Skauti’ su tražili djevojke koje su što mršavije i u njihovoj šetnji parkom oko Klinike su ih presretali i dijelili im svoje poslovne kartice te nudili mankeneski posao.

Izdvojeni članak

Anoreksija – kako je prepoznati i izliječiti

Skauti se brane: ‘Ne silimo ih ni na što’

Cijeli slučaj otkriven je još prošle godine, kad su neki od ‘skauta’ išli toliko dalekko da su vrbovali 14- godišnju djevojku koja zbog posljedica anoreksije nije mogla hodati, već je bila u invalidskim kolicima.
Kad je djevojčina majka vidjela što jedan od lovca na mankenke radi, pokušala ga je spriječiti da mu objasni kako njezina kćer boluje od ozbiljnog poremećaja.

– To šalje krive signale tinejdžericama koje se liječe upravo od poremećaja u prehrani, objasnio je psiholog.

Unatoč tome ‘skauti’ se brane činjenicom da oni prilaze samo djevojkama koje su zdrave te da nijednu od njih ne tjeraju da uđe u manekenski biznis, nego da im samo pružaju kontakte.

Svejedno, to nema smisla jer lovci na manekenke potencijalne djevojke traže upravo kraj Klinike za odvikavanje od poremećaja u prehrani.