Pretraga

Domaća aplikacija pomoću koje možete postati najdraži lik iz crtića

A- A+

Zamislite da možete izgledati kao najdraži lik iz crtanog filma dok, primjerice, razgovarate putem Skypea? Ili da vam profesorica omogući da o dinosaurima učite direktno od T Rex-a? Upravo to možete uz projekt MashMe koji je pokrenula hrvatska tvrtka DivIT, a koji je zahvaljujući Kickstarter platformi, stekao svjetsku slavu i prikupio sredstva za daljnji razvoj te će nam uskoro biti dostupna i na pametnim mobitelima.

Foto: MashMe

MashMe je pokrenuo crowdfunding kampanju na Kickstarter platformi kako bi omogućili svima da postanu animirani likovi. Iza projekta stoji zagrebački DivIT, jedna od vodećih tvrtki na ovim prostorima koja je specijalizirana za izradu interaktivnih vizualnih rješenja poput proširene stvarnosti, virtualne stvarnosti i općenito 3D grafike. Na MashMeu radi trenutno 6 stalno zaposlenih osoba i još nekolicina koji rade na projektnoj bazi. 

MashMe je aplikacija koja omogućuje stvaranje 3D-animiranih videa u samo nekoliko minuta. Koristeći samo web kameru, pokreti tijela, izrazi lica i glas se u stvarnom vremenu prenose na animiranog lika.
Sve je upotpunjeno brojnim fantastičnim scenama, likovima i rekvizitima. Uz stvaranje animiranih videa, dodatna mogućnost je i da možete razgovarati sa svojim prijateljima kao animirani lik. MashMe se odlično uklapa u video pozive dobro poznatih servisa kao što su Skype, Hangouts, ili Chat Roulette. Namijenjen je svima – od najmlađih uzrasta koji ga koriste za igru do profesionalaca. Potrebno je samo imati računalo sa standardnom web kamerom i možete napraviti svoj prvi animirani video/film.

Većina sredstava na Kickstarteru bit će uložena u završnu etapu razvoja i dodatne sadržaje poput likova i okoliša. 

– Na Kickstarteru tražimo sredstva za dovršavanje proizvoda. Proizvod nije javno dostupan tako da ga nitko ne koristi. Ali u tijeku je pilot projekt s jednom nacionalnom televizijom koja koristi MashMe za produkciju animiranog sadržaja za djecu, kaže Jerko Škorić iz MashMe ekipe. 

Iz MashMe tima kažu da nastavnici mogu zainteresirati i motivirati učenike koristeći zabavna i edukativna animirana predavanja. Zamislite T Rex-a kako poučava djecu o dinosaurima! Također, YouTube tvorci videa mogu unaprijediti i upotpuniti svoj videosadržaj. U konačnici, tvrde, omogućuju roditeljima da zajedno sa svojom djecom kreiraju priče i bajke, koristeći njihove najdraže likove poput Shreka i Toy Story likova. 

– Do sada je bilo potrebno nekoliko godina učenja o animaciji i nakon svega toga još pet do šest sati za stvaranje animiranog videa od pet minuta. Stvorili smo jednostavno, brzo rješenje koje omogućuje svima da stvore animirani sadržaj. Jednostavno rečeno, mi brinemo o svim tehnički složenim procesima koji su potrebni za izradu animiranih videa, a vama preostaje samo zabavan segment stvaranja, rekao je Darian Škarica, direktor MashMe-a. 

Nakon dvije i pol godine razvoja, MashMe je spreman za javnost. Prikupljena sredstva bit će upotrijebljena za završnu etapu razvoja. Planovi su završiti prvu verziju MashMea i nakon toga, ovisno o zahtjevima korisnika, vjerojatno će raditi MashMe verziju za smartphone, najavljuju iz tima.