Pretraga

Europska univerzijada u Hrvatskoj?

A- A+

Gradovi Zagreb i Rijeka hrvatski su kandidati za organizaciju 3. Europske univerzijade, koja će se održati 2016. godine. Jedini konkurent je Portugal, u kojem će se ovog vikenda odnosno od 15. do 17. ožujka održati prezentacija kandidatura Hrvatske i zemlje domaćina, dok će se odluka o domaćinu donijeti prvog lipnja ove godine u Ljubljani. Podsjetimo da Zagreb ima iskustva s organizacijom svjetske univerzijade, budući da je ona organizirana 1987. godine, a sudjelovalo je gotovo 6500 studenata iz 122 svjetske zemlje. Na Europskim sveučilišnim igrama 2016. trebalo bi sudjelovati oko 4200 studenata iz 45 zemalja.

‘Zagi’ – Maskota 14. Ljetne univerzijade u Zagrebu

Hrvatska je jedan od dva kandidata za organizaciju 3. Europskih sveučilišnih igara, koje će se održati 2016. godine. Od pet isprva prijavljenih zemalja, uz nas je kao konkurent ostao samo Portugal, u kojem se ovog vikenda od 15. do 17. ožujka održava prezentacija kandidatura, dok će se odluka o domaćinstvu znati prvog lipnja ove godine. Zagreb je već bio domaćin 14. Ljetne univerzijade 1987. godine, kada je nastupalo oko 6500 sportaša iz 122 zemlje.

Oko 4200 studenata iz 45 zemalja

– Imamo jaku kandidaturu i nastojat ćemo u Portugalu približiti njenu snagu i kvalitetu ispred Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA), rekao nam je glavni tajnik Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) Ronald Štumberger. Inače, već je u siječnju ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović primio članove EUSA-e na čelu s predsjednikom Adamom Roczekom, koji su izrazili zadovoljstvo hrvatskom pripremljenošću.

Izdvojeni članak

Sveučilišna futsal liga: Poznati parovi osmine finala

Na istom sastanku predsjednik HASS-a Zrinko Čustonja rekao je da Hrvatska mora izdvojiti minimalna sredstva za organizaciju natjecanja, budući da je većina infrastrukture već izgrađena.

– Oko 40 posto troškova organizacije snosit će Hrvatski akademski sportski savez koji će dosta novca uprihoditi kroz kotizacije, a ostatak će snositi gradovi te MZOS. Na natjecanju će sudjelovati oko 4200 studenata, koji bi bili smješteni u studentskim domovima Stjepan Radić i Cvjetno naselje te u Rijeci gdje bi uz postojeće, izgradili dio smještajnih kapaciteta, govori Štumberger.

Dodatni impuls razvoju studentskog sporta u Hrvatskoj

Osim Hrvatske i Portugala, zemlje kandidati su trebale biti Finska, Latvija i Bugarska. Međutim, Finska iste godine ima nekoliko velikih natjecanja, u Litvi će se 2016. godine održati Svjetske igre mladih, dok nisu poznati razlozi odustajanja Bugarske.

Svjetska ljetna univerzijada koja se održavala u srpnju 1987. godine u Zagrebu donijela je mnogo dobroga. Izgrađen je košarkaški centar Dražen Petrović, športski park Mladost, Kineziološki fakultet te Studentsko naselje Stjepan Radić, koje bi dobitkom organizacije poslužilo i za ove igre.

– Europska univerzijada trebala bi dati jedan dodatni impuls razvoju studentskog sporta te utjecati na svijest ljudi o tome koliko je on zapravo važan, naglašava Ronald Štumberger.

U Hrvatskoj se od oko 180 tisuća studenata njih 20 tisuća bavi sportom. Ove godine Split će biti domaćin Europskog sveučilišnog natjecanja u košarci, a Kraljevica u bridžu.

Europska univerzijada kao i svjetska se održava svake dvije godine. Prvi domaćin Europskih sveučilišnih igara bila je Cordoba u Španjolskoj 2012. godine, dok će idući biti Rotterdam sljedeće godine.