Pretraga

Zagreb i Rijeka domaćini Europske univerzijade!

A- A+

Gradovi Zagreb i Rijeka bit će domaćini Europske univerzijade koja će se održati u srpnju 2016. godine. Odlučeno je danas tako u Ljubljani, na zasjedanju Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije. Nešto preko 4000 studenata iz 45 europskih zemalja natjecat će se u 12 sportova. Studenti koji će doći s čak 250 europskih sveučilišta, boravit će 12 dana u dva velika hrvatska grada. Troškovi organizacije iznosit će oko 40 milijuna kuna, a 40 posto tog iznosa namirit će sudionici kroz kotizacije, dok će ostatak troškova snositi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te gradovi domaćini.

Preko 4000 studenata iz 45 europskih zemalja nastupit će u srpnju 2016. godine na Europskoj univerzijadi kojoj će domaćini biti Zagreb i Rijeka. Odlučeno je tako danas na zasjedanju Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije u Ljubljani. Jedini protukandidat bila je portugalska Coimbra, koja u trećem pokušaju ponovno nije uspjela dobiti domaćinstvo. Hrvatska već ima izgrađena sve sportske objekte, a njihova eventualna rekonstrukcija bit će prepuštena gradovima domaćinima.

Izdvojeni članak

Europska univerzijada u Hrvatskoj?

U kampusu u Trsatu će se izgraditi dio smještajnih kapaciteta

Kad se 1987. godine održavala Univerzijada u Zagrebu, izgrađen je veliki broj sportskih, ali i civilnih objekata, a izgrađeni su i domovi na Savi i Cvjetnom naselju.

– Naša se kandidatura i temeljila na činjenici da mi već imamo izgrađene sve sportske objekte koji su potrebni za organizaciju. Dio smještajnih kapaciteta izgradit će se u kampusu Trsat Sveučilišta u Rijeci, a za njihovu gradnju već postoje ugovori. Hoće li se sportski i drugi objekti renovirati za potrebe natjecanja, bit će prepušteno u ruke gradova domaćina, rekao nam je predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Zrinko Čustonja.

Ozbiljan razvitak studentskog sporta i novi elan hrvatskim građanima

Već smo napomenuli da je u Zagrebu organizacija Univerzijade dala novi elan gradu, pretvorila Jarun u sportsko rekreacijski centar od šikare, dovela do gradnje Cibonine dvorane i tornja te preuređenja središnjeg Trga. Tada je sudjelovalo na natjecanju oko 6500 studenata iz 122 zemlje.

– Značaj organizacije je višestruk. Mi planiramo ozbiljno razviti studentski sport, a osim toga vratiti pozitivan duh među naše građane. Kada vam dođe četiri tisuće mladih ljudi iz cijele Europe, to ne može donijeti ništa loše. Mnogi nešto stariji Zagrepčani i danas se s osmijehom prisjećaju Univerzijade iz 1987., kada se među građane uvukao elan i pozitivan duh. Ako to uspijemo, to će biti najveće postignuće našeg domaćinstva, govori Čustonja.

Poziva na kraju sve učenike trećih i četvrtih razreda srednje škole da se aktivno uključe u praćenje zbivanja oko Europske univerzijade.

– Neki od njih svakako će biti i natjecatelji, ali pripremamo i velike volonterske programe u koje će biti uključeni mladi iz cijele Europe, prije svega mladi iz Hrvatske, zaključuje Zrinko Čustonja.