Pretraga

Evo kako su nastala imena slavnih bendova

A- A+

Borilačke vještine, stanja svijesti, sprave za mučenje te junaci iz filmova i stripova samo su neke od inspiracija koje su poslužile velikim svjetskim glazbenicima da nadjenu ime svome bendu. Ništa manje kreativni nisu niti bendovi s nama ‘razumljivog govornog područja’. U tekstu donosimo detalje na osnovu kojih su poznate muzičke grupe imenovane.

Foto: ‘Čelična djeva’ (Iron Maiden)

Dok su neki glazbenici po najobičnijim stvarima iz  svakodnevnog života nadjenuli ime svome bendu, drugi su zadirali duboko u prošlost ne bi li na sceni bili što upečatljiviji. Citati, borilačke vještine, glazbeni i ini uzori, samo su neke od inspiracija za nazive. U tekstu donosimo detalje koji su popularnim svjetskim bendovima poslužili kao inspiracija za ime.

Izdvojeni članak

Bendovi s užasnim imenima

Iron Maiden

Jedna od pionirskih heavy metal grupa svome je bendu dala ime po okrutnoj spravi za mučenje iz 19. stoljeća. Dakle Iron Maiden ili u prijevodu ‘čelična djeva’ bila je inspiracija Bruceu Dickinsonu i društvu pa su tako svoj, sada već kultni bend naslovili.

Green Day

Naziva ovog američkog punk rock benda nema nikakve veze s eventualnim ekološkom osviještenosti njegovih članova, kako možena prvu zvučati. Green Day (zeleni dan) u slengu znači provesti dan pod utjecajem marihuane.

Pink Floyd i Ramones

Ova dva benda naizgled nemaju ništa zajedničko. No ipak imaju jednu poveznicu. Imena su im nastala prema već tada uspješnim muzičarima. Naime Pink Floyd je nazvan po dva blues glazbenika, odnosno Pinku Andersonu i Floydu Councilu.

Ramonesi su išli korak dalje te su bend nazvali prema umjetničkom prezimenu, koje je nekada davno koristio Paul McCartney. Naime gitarist The Beatlesa nazivao se Paul Ramone.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Žestoka svirka na rock natjecanju zagrebačkih srednjoškolskih bendova

The Doors

Jim Morrison i društvo su svome bendu nadjenuli ime prema naslovu knjige američkog vizionara i književnika Aldousa Huxleya. Njegova knjiga se zvala The Doors of Perception (Vrata percepcije), a početni dio naslova ostao je zauvijek upisan u povijest glazbe kao ime kontroverzne grupe iz L.A.-a.

The Rolling Stones 

Slavni engleski bend nazvan je prema pjesmi Muddya Watersa Rolling Stone. Kada je već riječ o ovom nazivu, dodajmo da je poznati muzički magazin Rolling Stone, također dobio ime po pjesmi, ali onoj Boba Dylana ‘Like a Rolling Stone’.

Foo Fighters

Grupa koju predvodi bivši Nirvanin bubnjar Dave Grohl, nazvana je prema kineskoj borilačkoj vještini Kung fu. Isprava se bend zvao Kung Foo Fighters, međutim s vremenom se prva riječ izgubila i ostao je sadašnji naziv.

Izdvojeni članak

Studenticu nisu primili na praksu u školu jer joj se bend zove ‘Vibrator u rikverc’

The Pogues

Interesantno je podrijetlo naziva londonskog benda koji sebe naziva ‘keltskom punk grupom’. Ime The Pogues, nastalo je od galskog izraza ‘Pog mo Thoin’ što u prijevodu znači ‘poljubi me u dupence’.

Azra, EKV i S.A.R.S.

Maštoviti su u davanju imena i domaći glazbenici. Po mnogočemu posebni bend Azra ime nije dobio prema arapskom ženskom imenu koje u prijevodu znači djevica. Grupa je nazvana po istoimenoj pjesmi njemačkog pisca Heinricha Heinea.

Beogradski bend EKV ime je dobio po skraćenom obliku imena i nadimka Katarine Velike, slavne ruske carice iz 18. stoljeća.

S.A.R.S. je regionalno popularni beogradski bend koji pak nije nazvan po istoimenoj teškoj i zaraznoj bolesti dišnih puteva. Ime je nastalo u vrijeme kada je jedan od najboljih gitarista današnjice Joe Satriani gostovao u srpskoj prijestolnici. Nakon jedne probe pod utjecajem alkohola, članovi benda su maštali o tome kako bi dobro bilo amputirati Satrianijevu ruku i nakalemiti je njihovom gitaristu. Budući da im se svidjela ta zezancija izniklo je ime S.A.R.S. (Sveže Amputirana Ruka Satrianija).