Pretraga

Evo što sve niste znali o e-mailu

A- A+

Kada je sedamdesetih godina prošlog stoljeća godina Ray Tomlinson pokazao svoj izum kolegi, nitko nije mogao ni slutiti da će njegova elektronička pošta postati jedno od neizostavnih sredstava za virtualnu komunikaciju.

Wikipedia: SPiced hAM

“Nemoj nikome reći za to! Trebali bismo raditi nešto drugo” – kazao je Ray svom kolegi nakon što je došao na ideju o elektronskim porukama koje bi se slale na različite mreže. Njegova elektronička pošta, odnosno popularni e-mail uključivao je i inovativnu upotrebu simbola @ koji se zadržao do danas te time ostao standardizirani oblik e-mail adrese. Prvu je e-mail poštu poslao još dok je radio kao inženjer u istraživačkoj kompaniji Bolt, a kasnije se kako prenose strani mediji nije sjećao kako je poruka glasila, ističući kako je tekst bio posve običan. Američki kompjutorski programer Ray Tomilnson 2012. godine uvršten je u Internetsku kuću slavnih. Tomilnson je s nedjelje na ponedjeljak umro u 74. godini od posljedica srčanog udara. I ako ste do sada mislili kako znate sve o e-mailu, mi vam donosimo činjenice za koje smo gotovo uvjereni da ih niste čuli.

Riječ Spam 

Riječ Spam nastala je prije nego li je e-mail uopće izmišljen. Spam, odnosno neželjena pošta koja nepotrebno zatrpava elektroničke sandučiće svim korisnicima e-maila je termin koji je nastao u Monty Pythonovskom skeču u kojem se vodi glasna, pomalo iritantna rasprava, a time se reklamira mesna konzerva nazvana Spam.

Najčešći e-mail password 

Prema podacima iz 2009. godine najčešći e-mail password bio je niz brojeva 123456. U 2009. godini čak 10.000 Hotmail-ovih korisnika dijelilo je ovaj veoma jednostavan i nemaštoviti password pod kojim se mogu skrivati veoma povjerljive poruke. Riječ password druga je najčešća e-mail lozinka, a slijede je passw0rd i lifehack.

Izdvojeni članak

Više od polovice roditelja zna lozinke za e-mail svojih tinejdžera

Pravilno izgovaranje simbola @? 

U principu nema univerzalnog izgovora. U engleskom jeziku koristi se najslužbeniji izgovor simbola @ – at, a ako želite zvučati još službenije onda @ na engleskom izgovarate kao comercial at.

U nizozemskom jeziku @ je apestaart, odnosno majmunov rep, u švedskom snabel-a odnosno slovo a okruženo slonovom surlom dok se u talijanskom jeziku simbol @ izgovara chiocciolina odnosno mali puž. Osim navedenih popularni monkey nazivaju još i sleeping cat, little duck i little worm.

Prvi e-mail iz Svemira

Godine 1991. poslan je prvi svemirski e-mail u kojem se svemirska posada STS-43 Atlantis javila na Zemlju koristeći raniju verziju AppleLink softvera. Prvi e-mail iz Svemira glasio je: “Hello Earth! Greetings from the STS-43 Crew. This is the first AppleLink from space. Having a GREAT time, wish you were here… send cryo and RCS! Hasta la vista, baby… we’ll be back!”

Izdvojeni članak

Kako poslati e-mail profesoru

Hakirana mail adresa poznatog animiranog lika 

E-mail adresa [email protected] bila je prva elektronička adresa animiranog lika iz crtića. Radilo se o e-mail adresi omiljenog Homera Simpsona na čiju je poštu odgovarao Matt Selman autor popularnih Simpsona sveg dok ista nije bila hakirana.

Hakeri su iskoristili popularnost crtića te su svima iz liste e-mail prijatelja poslali lažni link crtića objašnjavajući kako se radi o novim epizodama. Umjesto crtića, link je obožavateljima pružio mnoštvo virusa.

Vatikan i elektronička pošta

Papa Ivan Pavao II. bio je prvi papa koji se služio mailom, njegov mail glasio je [email protected] i njime se vješto služio i u pismima podrške, isprike, žaljenja i slično.

E-mail ovisnost 

Korištenje e-mail adresa nekada je bilo toliko učestalo kao što je to danas primjerice korištenje Facebooka. E-mailaholics bio je stručan termin za e-mail ovisnike, a u nekim zemljama bile su organizrane i grupe podrške i pomoći od odvikavanja.

Cuhck Norris i e-mail adresa 

Jeste li se ikad zapitali ima li Chuck Norris e-mail adresu? Ima. I svoje e-mail poruke može slati napisane olovkom. E-mail adresa Chucka Norrisa je [email protected].