Pretraga

Više od polovice roditelja zna lozinke za e-mail svojih tinejdžera

A- A+

Biti roditelj tinejdžera je uvijek bilo teško, ali u vrijeme interneta i društvenih mreža možda je i najteže ikada. U vremenu kada njihovo dijete iz sigurnosti svoje sobe u roditeljskom domu može naletjeti na bilo što, teško je uspostaviti granicu između prava na privatnost i opravdane roditeljske kontrole. Ipak, podatak da više od pola američkih roditelj zna barem jednu lozinku svojih tinejdžera nemalo iznenađuje.

Flickr

Prema rezultatima Istraživačkog centra Pew, većina američkih roditelja ne vjeruje da se njihovi tinejdžeri na internetu odgovorno ponašaju.

Od tisuću roditelja koji su sudjelovali na istraživanju, 61% prijavilo je da su pretraživali povijest pretraživanja njihove djece. gotovo pola, odnosno 48% njih zna šifru e-mail računa svoga djeteta, a oko 35% zna barem jednu šifru računa neke društvene mreže svog srednjoškolca. Do tih podataka, kako piše Motherboard, nisu došli njuškanjem ili prevarom, već je odavanje šifre bio jedan od uvjeta da djetetu uopće dopuste da naprave profil.

Također, 65% roditelja djecu je kažnjavalo oduzimajući im pametne telefone ili ograničavajući pristup internetu. Takva praksa možda je još prihvatljiva, ali kako vrijeme ide i internet postaje sve važniji u svakodnevnom životu, zabrana interneta mogla bi postati prava drakonska kazna. Čak je i UN donio odluku kako je internet osnovno ljudsko pravo.

Čini se kako je važnost interneta u životu mladih prepoznata od roditelja. Više od 90% njih sa svojom je djecom je razgovaralo o tome što se može a što ne može dijeliti na internetu, kako razumjeti medije i kako se ponašati prema drugima na internetu.