Ne nasjedajte: Lažni rektor Boras mejlom traži novac

Internetske prevare česta su stvar, a u novoj e-mail prevari zlikovci su se odlučili predstaviti kao rektor Sveučilišta u Zagrebu. S lažne e-mail adrese rektor.damir@unizg.hr šalju poruku u kojoj potencijalne žrtve traže da pošalju novčane ponude. O svemu smo obavijestili i Sveučilište, ali nam oni ništa nisu odgovorili.

Damir Boras / foto: Ivan Božić|srednja.hr

‘Pozdrav sa Sveučilište u Zagrebu’. Tako, s pravopisnom pogreškom ili loše prevedenom tekstu, glasi poruka koju je mejlom tobože poslao rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Odabrali veselu fotografiju

Rektor Boras dobio nagradu nazvanu po istaknutom hrvatskom znanstveniku

Na dnu mejla, u kojem prevaranti potencijalne žrtve traže novčane ponude, stoji i fotografija s nasmiješenim Damirom Borasom, a osim imena, titule i fotografije, rektoru su ukrali i podatke za kontakt.

– Službeni poziv za sudjelovanje u našem zahtjevu za ponudu. Na temelju dobre preporuke vašeg poslovanja, pošaljite nam najbolju cijenu za naš proračun za prosinac 2019. (u prilogu) Pošaljite nam najbolju cijenu unaprijed. Posljednji datum za dostavu ponuda je 20. prosinca 2019. godine, piše u poruci.

Ne otvarajte priloge!

Zlikovci su čak napomenuli kako se sve potrebne informacije nalaze u prilogu.

Da, poruka ima i priloge, te vam, ako je dobijete, savjetujemo da je ne otvorite. Nama je antivirusni program čak blokirao pristup jednom od njih.

A da se radi o prevari, uz loši hrvatski, odaje i e-mail adresa s koje stiže navodni poziv – rektor.damir@unizg.hr.

screenshot: srednja.hr

O činjenici da je netko ukrao rektorov identitet te da se lažno predstavlja u njegovo ime obavijestili smo i Sveučilište u Zagrebu. Ipak, do trenutka pisanja ovoga teksta nitko nam nije odgovorio.

Odgovori