Pretraga

Evo zbog čega je ravnatelj škole u Japanu dobio otkaz: Kod nas bi se na ovo samo slatko nasmijali

A- A+

Ravnatelj srednje škole u Japanu dobio je otkaz jer je uhvaćen kako si je točio više kave nego što je platio. Kavu nije kupovao u školi, nego u lokalnoj trgovini blizu škole. U Japanu kupnja kave u trgovinama izgleda tako da kupite šalicu određene veličine unaprijed, a onda se na samoposlužnom aparatu toči kava – mala, normalna ili velika. Ravnatelj škole tako je sedam puta kupovao šalicu za ‘normalnu’ kavu i u nju točio ‘veliku’ kavu. Kada su radnici trgovine shvatili što radi, pozvali su policiju, a za incident je čuo i Obrazovni odbor koji mu je zbog toga uručio otkaz.

kava u šalici za ponijeti

Foto: Canva

Sjećate se profesora iz Pomorske škole u Splitu koji je angažirao učenike u berbi maslina i čišćenju apartmana nudeći im, između ostalog, oslobađanje od nastave ili slanje pitanja iz ispita? Čak se pričalo i kako je isti tja profesor učenicima za određene poslove nudio novac, duhan i piće. Zbog toga profesor nije bio suspendiran, već je samo dobio opomenu s mogućnošću otkazivanja ugovora u radu.

Krao je kavu u lokalnoj trgovini izvan škole pod pauzom za ručak

Ravnatelj Pomorske škole je tada komentirao kako se ljude ne suspendira zbog takvih stvari, nego za ‘teža kaznena djela’. Tako to funkcionira u Lijepo Našoj, dok je druge strane svijeta u Japanu 59-godišnji ravnatelj srednje škole dobio otkaz – jer si je točio više kave nego što ju je platio. I to ne u školi, nego u lokalnoj trgovini nedaleko škole gdje je odlazio pod pauzom za ručak.

Kako piše japantoday.com, ravnatelj škole to je napravio sedam puta prije nego što su ga radnici trgovine uhvatili na djelu. Pozvali su policiju koja je odmah izašla na teren i napravila zapisnik o slučaju. Vijest o tome što je ravnatelj napravio došla je i do Odbora za obrazovanje koje je ravnatelju uručilo otkaz. Iz odbora su se ispričali roditeljima i učenicima škole zbog ‘lošeg ponašanja ravnatelja koje ne priliči obrazovnom službeniku’.

Izdvojeni članak
branje maslina i zgrada pomorske škole Split

Profesor zvao učenike u berbu maslina pa ih plaćao pivom i izostancima: ‘Nije suspendiran’

Ravnatelj je kupovao šalicu za 0,75 dolara, a točio kavu u vrijednosti od 1,25 dolara

No, kako je ravnatelj uopće mogao krasti više kave nego je platio? U Japanu kupnja kave u trgovini izgleda tako da prvo kupite šalicu određene veličine – malu, normalnu ili veliku. Platite na blagajni i onda na samoposlužnom aparatu odaberete koju ćete si kavu točiti s obzirom na to koju ste šalicu kupili. Ravnatelj je tako kupovao šalicu za 0,75 dolara, a točio kavu u vrijednosti od 1,25 dolara.

Kako prenosi japantoday.com, ravnatelj je ispričao kako je prvi put slučajno pritisnuo tipku za ‘veliku’ kavu kada je kupio ‘normalnu’ šalicu i tada je shvatio da mu i u tu šalicu stane količina ‘velike’ kave. Nakon toga je samo nastavio s tom praksom iako je znao da je to etički pogrešno. Ravnatelj se nakon otkaza također ispričao učenicima i njihovim roditeljima te je naglasio kako je zanemario svoju ulogu da bude primjer drugima i da potiče disciplinu.