Pretraga

U Japanu mladi premalo piju: Vlada pokreće kampanju kojom će ih poticati da kupuju alkohol

A- A+

Mlađe generacije u Japanu piju puno manje od svojih roditelja što loše utječe na ekonomiju države. Vlada je stoga odlučila pokrenuti kampanju kojom će poticati mlade ljude da se opuste i počnu više kupovati alkohol. Jedna od ideja je bila da se mladima u klubovima pomoću holograma prezentiraju poznate osobe koje bi promovirale određenu vrstu alkoholnog pića.

Foto: Unsplash

Neobičan problem zadesio je Japan. U 2020. godini primijećen je značajan pad konzumacije alkohola koja je bila manja nego 1995., a taj trend se nastavio i danas, piše BBC.

Utvrđeno je kako mlađe generacije puno manje piju od svojih roditelja te je manja prodaja alkoholnih pića toliko oštetilo japansku ekonomiju da je država odlučila poduzeti poprilično bizarnu mjeru.

Izdvojeni članak

‘Mislim da bi alkohol trebao biti ilegalan’: Pitali smo studente gdje je granica između povremenog opijanja i alkoholizma

Pokrenuli su natječaj za mlade u dobi od 20 do 39 godina koji će osmisliti kampanju kojom će potaknuti mlade ljude da piju i da više kupuju alkohol. Nadaju se da će osmisliti plan kako piće učiniti privlačnijim, a na internetu su već dobili neke neobične ideje poput holograma poznatih osoba koje bi promovirale alkoholna pića u klubovima.

Drugi su pak nezadovoljni pokretanjem ove kampanje koja potiče nezdrave navike kod mladih, ali vlada se opravdava podacima koji pokazuju kako je prihodi od poreza na alkohol činio 5 posto ukupnog prihoda 1980. godine, ali 2020. godine iznosi samo 1,7 posto. Uz to, nedavne brojke pokazuju pad godišnjeg prosjeka od 100 litara na 75 litara konzumiranog alkohola po odrasloj osobi.

Copy link
Powered by Social Snap